Najbolji igrač finala Jadranske lige

Vićan: Raduje me da u 38. imam još što za dati

Igor Duvnjak

Ono što je najvažnije je da smo mi maksimalni u dosadašnjem tijeku sezone. U završnicu ulazimo puni optimizma i vjere u naše mogućnosti. Moramo zadržati ovu momčadsku igru – kaže Vićan 



RIJEKA  Obrana vaterpolista »Primorja Erste banke« je opet bila štit kojim je riječka mega-momčad obranila trofej, nakon Kupa Hrvatske ovog puta joj je to uspjelo s naslovom najboljeg na Final Fouru Jadranske lige. Čuvanje vratiju je bilo pod ravnanjem iskusnog dirigenta Frana Vićana, čovjeka itekako vičnog osvajanju trofeja za koje ova »jedinica« svjetskoga glasa ima sve manje mjesta u svojim vitrinama.


– Finala se prije svega igraju srcem – rekao je najpoznatiji svjetski vaterpolski Frano, čovjek koji uza sve isticanje emocija svakoj sportskoj zadaći pristupa izuzetno racionalno i profesionalno. Njegova momčad je startala sprinterski i ostavila je suparnike četiri zaveslaja za sobom. Poslije je administrirala s tim velikim kapitalom i bez obzira na to što su »gospari« u finišu prišli na gol razlike, Vićan i prijatelji su tako veliku razliku pretvorili u pun pogodak.


– Mi smo ovog puta počeli fantastično, što po mom mišljenju, nije bilo za očekivati. Naravno, nije da se bunim zbog toga. Poslije takvog početkla »Jug CO« se uspio vratiti, odnosno koliko-toliko držati priključak. Međutim, mislim da smo mi sve vrijeme kontrolirali tijek utakmice. Tokom cijelog susreta smo imali dva, tri gola prednosti, da bi nam se tek na kraju našom nesmotrenošću »Jug CO« približio. Pritom je i meni jedna lopta ušla onako…

Serijal uspjeha


Riječka ekipa nastavlja snimati serijal uspjeha, pobjeda ide na pobjedu već mjesecima. 


– Svakako da mi je drago što smo nastavili niz uspjeha – veli slavni vratar o ustrajnosti svoje momčadi u jurišima na pobjede i naslove. Njegov dolazak među vratnice kluba s Kantride koincidira i s pokerom trofeja koji je posložen pred radosne navijače riječkih »kapica«. – Raduje me da smo od pet trofeja na raspolaganju četiri donijeli u Rijeku. Obrana je barem pola uspjeha u loptačkim sportovima, u što »Primorjaši« uporno uvjeravaju svoje simpatizere. Ovom prilikom su »Jugaše« limitirali na samo sedam pogodaka, što je bila osnovna pretpostavka uspjeha.

– Onih 11 golova u Dubrovniku nije bila optička varka – kaže Vićan na konstataciju da je prethodnih 11:11 između ovih suparnika nerealna slika stanja. – Jednostavno, dogodila se utakmica kakva se događa jednom ili dva puta u sezoni. Gledali smo snimku tog susreta. Mi smo i tamo taktički odigrali vrlo dobro, ali smo imali problema pri igraču manje sa zatvaranjem bližih kuteva. Uz to, od mene se četiri, pet lopti odbilo u gol. Jednostavno, dogodi se takav susret. Ovog puta »Jug CO« nam je u 30 minuta dao pet golova, što je fantastično. Tek pri kraju smo kod posljednjeg gola imali malu nesmotrenost. Nismo se trebali povlačiti. Imali smo 45 sekundi do kraja i trebali smo ići na isključenje. Ali, valjda ćemo naučiti privoditi utakmice kraju.


U roju velikih zvijezda Vićan je proglašen najsjajnijom.


Optimizam


– Tako je bilo i prošle godine – kaže on o proglašenju za najboljeg igrača finala. – Ono što me veseli je da i u 38. godini imam još što za dati. Hvala suigračima i trenerima.


Riječani neupitno vladaju na svim frontovima uoči približavanja svibnja.


– Ono što je najvažnije je da smo mi maksimalni u dosadašnjem tijeku sezone – kaže Vićan o učinku svoje ekipe. – U završnicu ulazimo puni optimizma i vjere u naše mogućnosti. Moramo zadržati ovu momčadsku igru koju trenutno imamo jer nam se individualna kvaliteta sigurno ne može osporiti. Moramo zadržati ono što nas krasi u dosadašnjem tijeku sezone.


Momčad još uvijek iz prikrajka motri njezin napadački glavni adut Sandro Sukno, koji je počeo trenirati poslije duge stanke.


– Nadam se da ćemo povratkom Sandra u ovom preostalom dijelu sezone biti još jači. On će nam se vratiti, mi možemo biti samo jači – uzdaje se Vićan u pomoć svog mlađeg sjajnog suigrača.