SP plivanje

Svjetski rekord ruske štafete, Hrvati bez finala

Hina

Hrvatska štafeta, za koju su plivali Saša Gerbec, Kristijan Tomić, Mario Todorović i Ivan Levaj, je na 4x50m mješovito bila deseta u kvalifikacijama, te nije ušla u finale



DOHA – Drugog dana Svjetskog plivačkog prvenstva u 25-metarskom bazenu u katarskoj Dohi Hrvatska je u kvalifikacijama imala predstavnike u tri discipline, ali su svi ostali bez plasmana u polufinala ili finala.


Muška štafeta Rusije, u sastavu Stanislav Donec, Sergej Geibel, Aleksandr Popkov i Jevgenij Sedov, postavila je novi svjetski rekord u disciplini 4x50m mješovito s rezultatom 1:32.78 minuta, čime je za 87 stotinki nadmašila dosadašnji rekord kojeg je prije godinu dana isplivala štafeta Italije. To je četvrti svjetski rekord koji je ostvaren u Dohi. Naime, Španjolka Mireya Belmonte Garcia srušila je rekorde na 200m leptir i 400m mješovito, a ženska štafeta Nizozemske na 4x200m slobodno.


Hrvatska štafeta, za koju su plivali Saša Gerbec, Kristijan Tomić, Mario Todorović i Ivan Levaj, je na 4x50m mješovito bila deseta u kvalifikacijama, te nije ušla u finale. S vremenom 1:35.58 minuta bili je za 2 sekunde i 80 stotinki sporija od Rusa, novih svjetskih rekordera, a za osmoplasiranom štafetom Litve, posljednjom koja je ušla u finale, hrvatski su plivači zaostali za 77 stotinki.




Na 100m mješovito Sanja Jovanović je ostala bez polufinala, ostvarivši 28. rezultat kvalifikacija (1:02.08), dok Ana Radić nije ni nastupila.


Jednako neupješni na 50m slobodno bili su Mario Todorović i Ivan Levaj, koji su također ostali bez polufinala. Todorović je u kvalifikacijama bio 31. (21.97), a Levaj 45. (22.22).