Najtrofeniji vaterpolski trener u Rijeci

Rudić na Kantridi: Primorje EB je bolje nego lani

Igor Duvnjak

Dolaskom Damira Burića vaterpolisti »Primorja« su dobili jako puno, ne samo što se tiče obrane, već općenito na snazi momčadi. Također, Elez je vrlo kvalitetan igrač – smatra Rudić



RIJEKA » Vaterpolisti »Primorja Erste banke«, kao i prošle zime, na bazenu Kantrida imaju egzotičnog sparing partnera. Ivanu Asiću i njegovim igračima na zajedničke treninge je doletjela brazilska reprezentacija. Na svojem čelu »carioce« imaju najslavnije trenersko vaterpolsko ime, Ratka Rudića, globetrottera ovoga sporta koji je sve živo osvojio s jugoslavenskom, talijanskom i hrvatskom reprezentacijom, a sada Brazilce uči vaterpolskoj abecedi.


   – Mi smo u Rijeku došli zbog priprema za Južnoameričko prvenstvo, što nam je na rasporedu od 7. do 11. listopada u Mar del Plati, u Argentini, gdje se sastaje osam reprezentacija Južne Amerike – kaže Ratko Rudić, koji je u sklopu hrvatskih priprema nakon treniranja s »Primorjem EB« jučer odradio zagrebački sparing. – Želimo se spremiti za to natjecanje, zato i jesmo radili s »Primorjem« i igrali s »Mladosti«. Potom idemo na turnir na Korčulu gdje su »Jug CO«, »Spartak«, »POŠK«, »Mornar BS«. Završit ćemo sve u Dubrovniku. Imat ću dva tjedna samo za utakmice, što mi odgovara da pripremim momčad za spomenuti turnir.


   Ratko Rudić je pun hvale za riječku momčad, što je ovoga ljeta ipak doživjela značajne promjene.




   – »Primorje EB« je puno kvalitetnija ekipa od nas. Nama je ovo jedno veliko iskustvo – ocjenjuje Rudić zajedničke treninge s »primorjašima«. – Moj je dojam da je »Primorje EB« vrlo jako, mislim da je momčad čak stabilnija nego prošle sezone. Dolaskom Burića dobiveno je jako puno, ne samo što se tiče obrane, već općenito na snazi momčadi. Također, Elez je vrlo kvalitetan igrač i u obrani i u napadu. Sigurno da se izostanak Mađara, braće Varga, te Obradovića, može osjetiti, ali mislim da ekipa nije izgubila ništa na svojoj snazi. Dapače, u određenim dijelovima je čak postala jača.



   Ivan Buljubašić, jedan od olimpijskih pobjednika u redovima »Primorja Erste banke« je ispao iz stroja zbog ozljede ramena. Reprezentativac »primorjaša« osjeća bolove, ne može vježbati, čeka se točna dijagnoza, a vrijeme oporavka još nije poznato. Trener Ivan Asić tako nikako nema na okupu kompletnu ekipu, čim se jedan oporavi (Garcia), drugi otpadne (Buljubašić).



   Brazil je doputovao bez Josipa Vrlića, koji je ostao sređivati dokumentaciju radi dobivanja državljanstva.


   – Vratio mi se Perrone, kvalitetniji smo nego što smo bili, ali smo još uvijek u procesu stvaranja ekipe, konstrukcije igrača, rada na kvaliteti. Utakmice s najkvalitetnijim svjetskim igračima nam koriste da bismo popravili momčad i igrače. Golman Soro i centar Vrlić su ostali u Brazilu jer rade na dobivanju državljanstva. Soro je u odličnoj formi, kao i Vrlić. S njima dvojicom postajemo vrlo ozbiljna momčad. Njihovo državljanstvo bi trebalo biti riješeno do kraja godine – kaže Rudić, dodavši da ne vjeruje da će Riječanin već u listopadu zaigrati za momčad iz Kragujevca.


   Inače, Rudić je uvijek težio visokim ciljevima, takav je i u najavi južnoameričkog prvenstva.


   – Mi idemo na prvo mjesto, pripremamo se da osvojimo to prvenstvo. To nam je važno natjecanje. Mislim da smo najkvalitetniji – poručio je slavni trener.