EP u Budimpešti

Pavić: S Italijom treba igrati čvrsto, borbeno i agresivno

Igor Duvnjak

Naš put do uspjeha? Moramo ponoviti dobru igru u obrani. Treba igrati čvrsto, borbeno i agresivno za svaku loptu. Ako to uspijemo, ako budemo držali obranu na visokoj razini, onda smo na dobrom putu za uspjeh – kaže hrvatski kapetan 

RIJEKA  Hrvatska vaterpolska reprezentacija uspješno je brodila između Scila i Haribda izazovne skupine B na Europskom prvenstvu u Budimpešti. Izabranici izbornika Ivice Tucaka izborili su večerašnji četvrtfinale s Talijanima od 19 sati trećim mjestom u skupini iza svjetskih prvaka Mađara koji su izravni polufinalisti i Srba koji će se u drugom polufinalu ogledati s Grcima. Pred vratima borbe za medalju na kraju je ostala ugledna reprezentacija Španjolske.   

– Uglavnom je rezultat mjerilo svega, a naš cilj je bio proći skupinu i u tome smo uspjeli. Sada praktički počinjemo naš drugi dio prvenstva – kaže vratar Josip Pavić koji na Margit Szigetu sjajno drži dršku hrvatskog obrambenog suncobrana. U minimalnom porazu s Mađarima lišenom rezultatskog naboja, jer je domaćin već bio polufinalist, a gost četvrtfinalist, vrsni čuvar mreže je nakupio čak 15 obrana. 


   Hrvatski kapetan je uoči početka ove kontinentalne vaterpolske smotre isticao kako je obrana forte ove momčadi, a i sada je zadovoljan tim segmentom u hrvatskim prezentacijama na Europskom prvenstvu.   

Poticaj


– Igra u obrani je sigurno bila na jednom dobrom nivou ako izuzmemo utakmicu s Francuskom u kojoj smo primali neke lake golove – kaže istaknuta splitska »jedinica« hrvatske reprezentacije. – Ali, u svim drugim bitnim susretima bila je ok. Krene li nas malo bolje i s igračem više, bit ćemo sigurno još konkurentniji. To sve ako zadržimo ovu razinu, koju smo pokazali s Mađarima i sa Srbima. S tom agresivnošću i željom iskazanom u obrani svakako se možemo nadati dobrim stvarima. 


   Hrvatska je s jakim konkurentima kao što su Srbi i Španjolci podijelila plijen, a minimalni poraz od Mađara je jednako tako mogao na kraju biti i pobjeda.  

  – Istina da su i ti rezultati neki pokazatelj. Iako nismo dobili niti jednu od te tri jake utakmice, u sva tri slučaja smo bili jako blizu. Bilo je to i sa Španjolskom, dok smo sa Srbima na kraju imali priliku za pobjedu – podsjetio je Pavić. – Mađare smo propustili, a imali smo ih »na pladnju«. Sve te činjenice nam svakako daju jedan poticaj i ulijevaju nam vjeru da možemo uspješno i na visokoj razini igrati s najjačima iako smo dosta oslabljeni zbog ozljeda. 




   Vrijeme bi trebalo raditi za ovu reprezentaciju koja se još mora uhodavati i u kojoj se igrači privikavaju jedni na druge. 


   – EP se ne može koristiti za uigravanje i uhodavanje – kaže Pavić.– Iako to možda zvuči čudno i glupo, ja sam govorio da bi ova generacija svoj vrh trebala imati u Rio de Janeiru. Daj Bože da i ovdje ostvarimo dobar rezultat, to bi nam bio poticaj za još bolji rad. Što je dobar rezultat ovdje? Svakako to je osvajanje jedne od medalja. Prvi korak nam je Italija, treba nju pobijediti.   

Neizvjesno


Spomenuti Talijani, koji su 2011. bili svjetski prvaci u Šangaju, tradicionalni su hrvatski rivali. Bili su suparnici u finalu EP-a u Zagrebu 2010. te na Olimpijskim igrama 2012., a u oba navrata je Hrvatska uzela zlatnu medalju. 


   – Bit će to otvorena utakmica. Iako na prvi pogled izgleda da smo mi favoriti, ne zaboravimo da Italija još nije poražena na ovom Europskom prvenstvu. Imaju kvalitetu – podsjeća hrvatski kapetan. – Oni su također dosta podmladili momčad. Znamo dobro da su im glavni igrači Tempesti, Aicardi, Figlioli, Giorgetti, Gallo… Uz njih su i mladi koji su bili uspješni u natjecanjima mlađih kategorija. Očekuje nas neizvjesna utakmica. Put do uspjeha? Moramo ponoviti ovakvu igru u obrani. Treba igrati čvrsto, borbeno i agresivno za svaku loptu. Ako to uspijemo, ako budemo držali obranu na visokoj razini, onda smo na dobrom putu za uspjeh. 


   Taj uspjeh s Italijom bi donio repesaž s Mađarima u polufinalu