Stožerni igrač Hrvatkse

Maro Joković: Svi moramo potegnuti zbog izostanka Obradovića

Ivana Vaupotić

Na žalost, s nama neće biti Paula Obradovića koji je operirao koljeno, a on će nam jako nedostajati.Sada svi ostali moramo potegnuti kako bismo nadoknadili Medin izostanak – kaže Joković 



ZAGREB Hrvatska reprezentacija u subotu je zaključila pripreme za Europsko prvenstvo i otputovala prema Budimpešti, gdje već sutra počinje bitka za prestiž na Starom kontinentu. Uzmu li se u obzir razmišljanja igrača, iz Mađarske bi idućeg tjedna mogle stizati lijepe vaterpolske vijesti. 


   – Stvarno smo imali izvanredne pripreme. U zadnjih mjesec dana osjetno smo podigli fizičku spremu na višu razinu. Srećom, ozljede su nas zaobišle u širokom luku. Europsko prvenstvo očekujemo spremni. Na žalost, s nama neće biti Paula Obradovića koji je operirao koljeno, a on će nam jako nedostajati. Sada svi mi ostali moramo potegnuti kako bismo nadoknadili Medin izostanak – kaže Maro Joković.   

  Sigurnost


Što su donijela dva osvojena pripremna turnira?


   – Bilo bi prepotentno reći da smo na tim turnirima bili superiorni. Međutim, ti rezultati donose nam određenu sigurnost. Igrali smo po dvije utakmice sa Španjolcima, koji nas čekaju u grupi, i pobijedili smo ih bez poblema. Osim toga, imamo i dvije pobjede protiv Talijana s kojima se možemo sresti u drugoj fazi natjecanja. To je ono što nas puni optimizmom.  

  Mogu li se ti turniri uzeti kao relevantan pokazatelj?


   – Teško se nakon njih može definirati odnosa snaga, jer svi su u nekom fizičkom naporu i nemaju svježinu. Uz to, izbornici na tim turnirima dosta kombiniraju. Na primjer, Srbija je u Grčkoj protiv nas igrala bez pet glavnih igrača. Ti turniru su, recimo, kao prva runda u boksu. Niko ne želi pokazati sve adute.Opet, definitivno je lakše kada se na veliko natjecanje ide s takvim rezultatima. Ta dva osvojena turnira dosta nam znače na psihološkom planu, to nam je podignulo samopouzdanje.  

   Iskustvo




Hrvatsku u skupini B očekuju Francuska i Njemačka, reprezentacijama koje ne spadaju u sam vrh europskogh vaterpola. Koliko takve utakmice mogu biti nezgodne?


   – Iskustvo nas uči da se s takvim reprezentacijama nikada ne zna što se može očekivati. Uostalom, Njemačka nas je pobijedila na zadnjem Europskom prvenstvu u Eindhovenu, a to nam je odredilo tijek natjecanja. Francuzi su velika nepoznanica, budući da njihovi igrači ne igraju vani. Međutim, na jednom od pripremnih turnira su pobijedili Španjolsku, a to jasno govori da mogu stvoriti probleme. 


  Borba za tri mjesta koja vode u drugi krug vodit će se između Hrvatske, Srbije, Mađarske i Španjolske. Kako vidite rješenje te jednadžbe?


   – Realno, mi bismo trebali pobijediti Španjolce u drugom kolu i skinuti taj teret s vrata. S tim bodovima bilo bi nam lakše odigrati preostale utakmice u skupini, jer imat ćemo osigurano treće mjesto. Naravno, to ne znači da ne želimo biti na vrhu naše skupine s pet pobjeda. Ne daj Bože da o svojoj sudbini moramo odlučivati s Mađarskom u zadnjem kolu, pred bazenom punim njihovih navijača.