EP jedrenje

Kostov i Cupać nadomak plasmana u finale

Hina

Hrvatski jedriličari Pavle Kostov i Petar Cupać ostali su na korak do izravnog plasmana u finale na Europskom prvenstvu klase 49er u Helsinkiju, nakon 13 jedrenja u finale izravno ide devet posada, a Kostov i Cupać su deseti, pa će plasman u finale, koje im je izmaklo za svega 0.8 bodova, potražiti kroz repesaž



“Nas prati taj neki peh ‘korak do’. Kad u finale ide njih 10, mi smo 11., kad je devet mi smo deseti. Sutra nam još ostaje repasaž za posade plasirane od 10. do 19. mjesta, dva plova se jedre, borit ćemo se naravno, jer želimo biti u tom finalu sutra. Dobro jedrimo i zaslužujemo ga. S ovim rezultatom smo već zadovoljni, ali možemo i više”, kazao je Cupać.


U tri plova zlatne finalne skupine Kostov/Cupać bili su deveti, 22. i 12. Vode i dalje Novozelanđani Burling/Tuke, najbolja europska posada je na trećem mjestu, Britanci Fletcher/Sign. Ako pogledamo poredak nacija Hrvatska je na devetom mjestu, što je plasman koji bi našem dvojcu na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj u rujnu donio normu za Olimpijske igre 2016.


Finalna jedrenja počela su na Europskom prvenstvu klase 470 u Ateni. Šime Fantela i Igor Marenić u svom prepoznatljivom stilu napreduju iz dana u dana. Nakon prvog dana bili su deseti, pa su napredovali na osmo mjesto, a nakon subotnjih jedrenja su napravili još dva koraka naprijed i nakon šest jedrenja nalaze se na šestom mjestu.




“Jedrili smo blizu kopna, tako da je vjetar bio jako nestabilan. Treće i 14. danas, prvog dana finala… dobro je. Dobro se osjećamo, spremni sutra napraviti još korak naprijed”, samouvjeren i opušten je Fantela.


Šime Sorić i Marin Jakovčev su 69. Napredovale su i Enia Ninčević i Romana Župan, stigle su do jako dobrog 14. mjesta. U tri subotnja plova najbolje su odradile drugi u kojem su bile šeste.


“Približavamo se onim pozicijama koje nas zanimaju, gdje moramo biti ako se želimo već ove godine plasirati za Rio. Nije jednostavno za jedriti, flota je velika, 53 su ženske posade, to su neke maksimalne brojke koje susrećemo na natjecanjima najviše razine”, rekla je Župan.


Tri su dana do kraja, još dva dana flotnih finalnih jedrenja, najboljih deset 15. srpnja jedri plov za odličja. Vode Ausrtralci Belcher/Ryan i Austrijanke Vadlau/Ogar.