Opravdana očekivanja

Vladimir Miholjević o drugom izdanju Tour of Croatia: Dobili smo najviše ocjene

Kristian Sirotich

Uspon na Učku i zahvala Vladimiru Miholjeviću / KL-Photo

Uspon na Učku i zahvala Vladimiru Miholjeviću / KL-Photo

Sudionici su spontano prilazili,  mnogi su ustvrdili ono što ja već odavno znam: nema bolje sredine za živjeti. Dakle, kritike su fenomenalne, ovo je projekt koji je globalno izazvao nevjerojatno pozitivne učinke – kaže Vladimir Miholjević



Pobjedom Matije Kvasine, 34-godišnjeg hrvatskog biciklista koji vozi za azerbajdžanski »Synergy Baku Cycling Project«, završeno je drugo izdanje velikog projekta objedinjenog pod imenom »Tour of Croatia«. Bolji kraj vjerojatno niti sam Vladimir Miholjević nije mogao poželjeti.


Em je utrka u potpunosti opravdala očekivanja, em je izazvala oduševljenje na svim razinama, em je dobila svog prvog hrvatskog pobjednika. I to u kakvoj konkurenciji. Matiji Kvasini sve se poklopilo. Odlična utrka, odlične momčadi i velika imena iz svijeta biciklizma kao dodatni motiv, odlična forma… I pobjeda koja će se pamtiti.


Projekt od mnogo koristi


No, činjenica da je pobjedu na ovogodišnjem izdanju utrke ostvario hrvatski biciklist nimalo ne umanjuje vrijednost utrke. Dapače, to je samo potvrda više da je Hrvatska posljednjih petnaestak godina itekako imala što za ponuditi biciklističkom svijetu, kao i da će Hrvatska narednih godina itekako imati što za ponuditi.




Tour of Croatia ima priliku postati zamašnjak hrvatskog biciklizma i cikloturizma, projekt od kojega bi svi mogli imati mnogo koristi.


– Najveći kompliment koji sam mogao dobiti s organizacijskog aspekta je činjenica da su se »World Tour« momčadi lavovski borile da bi ostvarile pobjedu. Da je loša organizacija utrke, da su loše dionice, da je vozačima non-stop glava bila u torbi, jedva bi čekali da završe i odu kući, a ne bismo imali onakvu proslavu pobjede kakvu je priredio Norvežanin Holst Sondre Enger posljednjega dana u Zagrebu, gdje se na Markovom trgu skupilo nekoliko tisuća ljudi. Sudionici su spontano prilazili, oduševljavali su se, mnogi su ustvrdili ono što ja već odavno znam: nema bolje sredine za živjeti.


Dakle, kritike su fenomenalne, ovo je projekt koji je globalno izazvao nevjerojatno pozitivne učinke – kazat će Vladimir Miholjević, koji je svo svoje višegodišnje iskustvo iz svijeta vrhunskog biciklizma, u suradnji s partnerom Ivanom Črnjarićem, na najbolji mogući način kanalizirao u projekt koji malo koga može ostaviti ravnodušnim.


Uostalom, ponešto govore i ocjene UCI komesara zaduženog za praćenje utrke.


Najviše ocjene


– Dobili smo najviše ocjene, čovjek nije imao niti jednu jedinu zamjerku. Istina, bilo je par sugestija, neke banalne stvari koje smo previdjeli i što se više neće ponavljati. Iako to nitko nije prigovorio i mi sami znamo da su nam najveći problem na ovogodišnjem izdanju Toura predstavljali transferi momčadi i to moramo smanjiti. Mi se kao organizatori borimo dobiti povjerenje jedinica lokalne samouprave, a kada dobijemo to povjerenje onda povežemo točke. I to moramo promijeniti – nastavit će Miholjević, koji je velike pohvale dobio od svih prijavljenih momčadi, naročito od momčadi iz »prve lige«


– Ljudi su samostalno dolazili i rekli da je utrka smještena u idealan termin, da je savršeno koncipirana, da su savršeni hoteli, sigurnost, startno-ciljne arene… Uostalom, mi već sada imamo spremnu prijavu za horst category, nastojat ćemo dobiti utrku za pola kategorije višu, što će nam omogućiti nastup 50 posto »World Tour« momčadi.


A na osnovu svih referenci, TV prijenosa, prisustva najboljih ekipa i njihovih ocjena, izgledi da u tome uspijemo su vrlo izgledni – otkrit će Vladimir Miholjević, koji već sada itekako intenzivno, iako je utrka završila u nedjelju, razmišlja o trećem izdanju.


– Etape su savršeno raspoređene za vozače, lošije za organizaciju. Možda smo mogli koji kilometar uštedjeti na transferima, ali primarno je zadržati fokus na utrku da nitko od vozača ne popušta s pažnjom. U kreiranje trećeg Toura krećemo vrlo brzo, jer fizički nismo više u stanju izdržati ritam koji smo si nametnuli prošle dvije godine.


Sada je valjda svima jasno o kakvom se projektu radi, potencijala za rast i bolje učinke ima i upravo zbog toga treba početi raditi na 2017. godini. Osim toga, ne želim više proživljavati ono što smo minule dvije godine proživljavali, volio bih da nam se više ne ponovi ulazak u prosinac s neizvjesnim financiranjem – govori direktor utrke, koji je posebno ponosan na – »kraljevsku etapu«. Učka je zaista ostavila bez daha.


Učka je super


– Učka je super. Što se tiče popraćenosti, atraktivnosti, dinamičnosti. Može se dodati još jedno brdo, kao što je bilo primarno zamišljeno za ovu godinu, ali to nosi određene dodatne neizvjesnosti.


Mislim da je ove godine bilo super, prolazak kroz Rijeku bio je da se čovjek naježi. Biciklistima tako nešto da dodatan motiv, kada vide da ne voze samo za sebe nego i za druge. I ono što stalno ponavljam, Kvarner je kao desetinacija fenomenalan za prezentaciju i razvoj cikloturizma – zaključit će Miholjević.


Ono što se već sada zna jest da će utrka iduće godine ostati na šest etapa i da će, kao i ove godine, u njoj praktički biti zastupljena čitava Hrvatska. »Race through the natural beauty«, »utrka kroz netaknutu ljepotu prirode« ide dalje. Na radost svih onih koji razumiju koliko visoku stvarnu vrijednost ima ovaj projekt.