Festival sporta

Više sporta, više zabave: Homo si teć počinje utrkom “539 skok”

Kristian Sirotich

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Utrka »539 skok« trsatskim stubama je uvertira, zagrijavanje će predstavljati »Molo longo trk« 15. travnja, a veliki finale uslijedit će 23. travnja uličnom utrkom Homo si teć



RIJEKA Jedinstvenom utrkom »539 skok« ovoga će vikenda na Trsatskim stubama započeti 21. Homo si teć, dvotjedna manifestacija što je tijekom minulih godina od ulične utrke s isključivo humanitarnim predznakom narasla u pravi festival sporta i rekreacije.


Utrka što je 1998. godine zaživjela na inicijativu Orlanda Rivettija, barda hrvatske i riječke sportske pisane riječi, odnosno čitav program festivala sporta, rekreacije, a i humanosti, predstavljen je jučer na botelu »Marina«.


Utrka trsatskim stubama samo je uvertira u manifestaciju, zagrijavanje će predstavljati »Molo longo trk«, što je na rasporedu 15. travnja, a veliki finale uslijedit će u nedjelju 23. travnja tradicionalnom uličnom utrkom Homo si teć (1,8 kilometara), Hendi cupom, odnosno utrkom za osobe s invaliditetom, dm Baby bonus cupom za klince i klinceze, te drugim Riječkim maratonom, 16. polumaratonom, utrkom štafeta 3×7 kilometara i premijernim izdanjem »Desetke«, odnosno utrke na deset kilometara.


Humanitarna nota




– U ime Grada zahvaljujem svim sponzorima koji su nas podržali i podržavaju nas u organizaciji ove manifestacije, što je iz godine u godinu sve veća i što prerasta u zaista lijepu sportsku priču – započela je Vera Begić Blečić, pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke.


– Budući da se nogometaši »Rijeke« bore za povijesnu titulu prvaka odlučili smo ove godine čitavu manifestaciju održati pod zajedničkim sloganom »Zajedno smo Rijeka«. Zato pozivam sve naše sugrađane i sugrađanke da nam se pridruže, da se uključe u ovaj festival sporta i rekreacije i da se dobro zabave.


A ove ćemo godine imati i još više sporta i još više zabave – zaključila je Vera Begić Blečić, uz dodatak da će tijekom svih dana manifestacije priliku za promociju dobiti i sve riječke udruge i klubovi.


Naravno da utrka i ove godine ima humanitarnu notu pa će se sav novac prikupljen od prodaje majica (od svake prodane majice izdvaja se pet kuna) donirati za program »Moje mjesto pod suncem« udruge »Šarolija«, što je namijenjen podizanju kvalitete života djeci iz socijalno najugroženijih obitelji.


Trčim i pomažem


– Trčim i pomažem zove se projekt koji naglašava taj humanitarni aspekt i vjerujem da ćemo uspjeti sakupiti 40 tisuća kuna. Pritom, od ove godine uvest ćemo još jednu novinu, svi koji dođu na utrku i osjete potrebu da žele donirati još koju kunu za ovaj program, na dar će za uspomenu dobiti narukvicu – rekao je Bojan Sušanj, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza.


Potpuno je jasno da su čitavom manifestacijom itekako oduševljeni i glavni sponzori, Eleonora Jurasić Mataja, zamjenica direktora Regionalne direkcije Rijeka Erste banke, izrazila je iznimno zadovoljstvo što već 12 godina podržavaju manifestaciju, Davor Željko, član uprave »dm-drogerie markta« je pak kao posebno iznenađnje na dm Baby bonus cupu najavio dolazak doktora klaunova, crvenih noseva.


Sve je jasno, iduća dva vikenda, rezervirajte za sport i rekreaciju.