Svjetsko prvenstvo u Atletici

Veliki oproštaj najbržeg: Usain Bolt otrčao u povijest

foto: Reuters

foto: Reuters

Usain Bolt sinoć je u 22.46 sati na Olimpijskom stadionu istrčao svoju zadnju pojedinačnu utrku. I dotrčao do prve bronce u svojoj karijeri, ciljem je prošao za 9.95 sekundi, čime je izjednačio svoj najbolji rezultat sezone koji je istrčao na mitingu Dijamantne lige u Monacu.



RIJEKA – Ipak je održao obećanje. Na žalost svih ljubitelja »kraljice sportova« i sporta uopće. Ma, čak i onih koje sport uopće ne zanima. Jer on je jedan, jedini, neponovljivi. Najveći »showman« na atletskoj stazi. Čovjek koji definitivno uživa u onome što najbolje radi. Drugi dan Svjetskoga prvenstva u Londonu zauvijek će ostati upisan u povijesti.


Usain Bolt sinoć je u 22.46 sati na Olimpijskom stadionu istrčao svoju zadnju pojedinačnu utrku. I dotrčao do prve bronce u svojoj karijeri, ciljem je prošao za 9.95 sekundi, čime je izjednačio svoj najbolji rezultat sezone koji je istrčao na mitingu Dijamantne lige u Monacu. Titulu svjetskoga prvaka osvojio je omraženi Amerikanac i dvostruki dopinški prijestupnik, Justin Gatlin, koji je do zlata dotrčao u posljednjih pet metara utrke istrčavši svoj najbolji rezultat sezone od 9.92 sekunde, srebro je osvojio njegov sunarodnjak i najbrži ove sezone (9.82), Christian Coleman, sa dvije stotinke sporijim rezultatom.


Ishod finala »stotke« koji je malo tko očekivao. No, do posljednjega mjesta ispunjen Olimpijski stadion skandirao je njegovo ime. Usain Bolt, Usain Bolt. Poklonio mu se i novopečeni svjetski prvak i njegov najveći rival posljednjih godina, Justin Gatlin, s kojim se na oproštaju prijateljski zagrlio. Amerikanac mu je i nanio posljednji poraz uoči jučerašnjih utrka u Londonu, i to na mitingu Dijamantne lige u Rimu u lipnju 2013. godine. Nakon toga Usain Bolt jednostavno je bio nepobjediv sa 28 pobjeda u nizu. Sve do 5. kolovoza 2017. godine kada je stotinku brži od njega u polufinalu bio Coleman (9.97), a u finalu Gatlin.




U svojoj kolekciji ima čak osam olimpijskih zlata i 11 zlata sa svjetskih prvenstava. Plus dva srebra (200 m, 4×100 m) sa Svjetskoga prvenstva u Osaki 2007. godine. I sinoćnju broncu. Do koje je dotrčao u sprintericama Pume na kojima piše: Forever faster. U prijevodu, zauvijek najbrži. Desna, ljubičasta, simbol je njegove škole William Knibb Memorial u kojoj je trener kriketa prepoznao njegov talent i zbog brzine mu sugerirao da se počne baviti atletikom, lijeva zlatna je simbol njega, Usaina Bolta, zlatnoga dečka.


Sve je počelo davne 1998. godine u njegovom rodnom Trelawnyju zahvaljujući prepirci s prijateljem Ricardom Gedesom oko toga tko od njih dvojice brže trči. Lokalni svećenik Nugent odlučio je svađi stati na kraj i organizirati utrku između spomenutoga dvojca, a pobjednika je nagradio besplatnim ručkom. Brži je, naravno, bio tada 12-godišnji Usain Bolt, a legenda kaže da je svećenik Nugent tada rekao Usainu: »Ako možeš pobijediti Ricarda, možeš pobijediti bilo koga«. I… Zvijezda je rođena.


Na regionalnom prvenstvu Kariba 2001. godine, prvom natjecanju na kojem je branio boje Jamajke, Usain Bolt osvojio je srebro na 200 i 400 metara. Premijeru na velikom natjecanju imao je iste godine na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Debrecinu na kojem je ostao bez finala na 200 metara, iako je istrčao osobni rekord (21.73). Godinu dana kasnije, sa samo 15 godina, Usain Bolt postao je najmlađi osvajač zlata na Svjetskom juniorskom prvenstvu (200 m) u Kingstonu, na kojem su Edis Elkasević (kugla), Ivana Brkljačić (kladivo) i Blanka Vlašić (vis) osvojili zlata. To će prvenstvo zauvijek pamiti. Ne samo po tituli, već i po nervozi koju je osjećao. Tada je obećao samome sebi da će na stazi biti »showman«.


A onda je u Osaki 2007. godine osvojio srebro na 200 metara iza Amerikanca Tysona Gaya. Dovoljan razlog da zabavu, koliko može, ostavi malo po strani i počne ozbiljnije trenirati. Uspjesi su se tada počeli redati jedan za drugim, jedan od najvećih stigao je godinu dana kasnije u Rietiju gdje je istrčao svoj prvi svjetski rekord na 100 metara (9.74). Godinu dana kasnije u Pekingu je napravio čudo osvojivši tri zlata garnirana trima svjetskim rekordima, na 100 (9.69), u štafeti 4×100 metara (37.10, bez kojega je ostao prošle godine kada je utvrđeno da je Nesta Carter bio dopingiran) te na 200 metara (19.30) kada je trčao dvije stotinke brže od Michaela Johnsona u Atlanti 1996. godine.


A onda je uslijedio Berlin 2009. godine. Svjetsko prvenstvo na kojem si je darovao najbolji mogući dar za 23 rođendan. Nova tri zlata garnirana novim svjetskim rekordima, 9.58 sekundi na »stotki« i 19.19 sekundi na 200 metara. Dvije godine kasnije na svjetsku smotru u Daegu stigao je kao najveći favorit, a onda je u finalu »stotke« uslijedio šok. Diskvalifikacija zbog preranog starta. Uoči OI u Londonu imao je samo jednu želju: postati prvi u povijesti koji je spojio titule na 100 i 200 metara na dvjema Olimpijskim igrama za redom. Poželjeno, učinjeno. Garnirano i svjetskim rekordom u štafeti 4×100 metara (36.84). Zlatnu je žetvu nastavio i u Moskvi 2013. i Pekingu 2016. godine, prošle je godine u Rio de Janieru kolekciju olimpijskih zlatnika zaokružio na devet.


Legenda kaže da su mu na putu do uspjeha, uz trenera Glena Millsa i podršku roditelja Jennifer i Wellesleya, uvelike pomogli pileći medaljoni, čiji je velik obožavatelj. Tako ih je tijekom Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine pojeo čak tisuću uz krumpiriće i pitu od jabuka. Stoga njegovi restorani Usain Bolt’s Tracks and Records u Kingstonu i Ocho Roisu na meniju nude razna jela, od pizze, hamburgera sve do pilećih medaljona.Osim pilećih medaljona lud je za glazbom pa je tako u klubovima diljem svijeta znao gostovati kao DJ, kao i za sportskim automobilima koje vozi – bos.

Usain Bolt nikada nije krio da bi se po završetku karijere htio okušao kao nogometaš, i to u dresu svojeg najdražega kluba »Manchester Uniteda«, no dok čeka poziv Josea Mourinhea, imat će čast nakratko trenirati s nogometašima »Borusije Dortmund«, kao što je svojevremeno dobio priliku kao kapetan kriket Trelawny All Stars XI ekipe u Indiji nadmudriti Chrisa Gaylea, kapetana West Indiesa, ekipe sačinjene od 15 karipskih država engleskog govornog područja. Ili ostvariti još jednu svoju želju i okušati se kao glumac u nekom od akcijskih filmova.


Živuća legenda! Čovjek koji je vratio vjeru u bolju budućnost brojnim Jamajčanima, koji u njemu vide najveći uzor. Bijeg iz siromaštva jedna je od vodilja zbog kojih je stadion u Kingstonu svaki dan pun mladih Jamajčana koji treniraju atletiku da bi postali novi Usain Bolt. Jer on je dokaz da predanim radom snovi postaju stvarnost. Na svijetu nema boljega od njega. Teško da će ga ikada i biti.