Najbolji

VEČERAS OBJAVA DOBITNIKA Kome ide 25. Trofej Ivica Jobo Kurtini?

Denis Frančišković

Večeras (19.30 sati) će biti proglašen sportaš, sportašica ili ekipa za pamtljivu 2017. godinu, u fokusu će biti opet oni koji su najzaslužniji za promociju Rijeke i regije, ali i Hrvatske na međunarodnom planu



RIJEKA Vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana već je po starom ustaljenom običaju vezano i uz tradicionalni izbor sportaša Novog lista. Večeras s posebnim štihom s obzirom da se radi o njegovom jubilarnom, 25. izdanju, odnosno dodjeli Trofeja Ivica Jobo Kurtini kako Novi list već dugi niz godina baštini spomen na riječku vaterpolsku legendu.


Šest dana nakon sastanka i odluke žirija večeras (19.30) će biti proglašen sportaš, sportašica ili ekipa za pamtljivu 2017. godinu, u hotelu Navis na Preluku u fokusu će biti opet oni koji su najzaslužniji za promociju Rijeke i regije, ali i Hrvatske na međunarodnom planu. Članovi ovogodišnjeg žirija bili su predsjednik, sportski novinar Orlando Rivetti, v. d. glavnog urednika Novog lista Edi Prodan i sportske veličine, ona atletska Luciano Sušanj, vaterpolska Samir Barać i nogometna Nenad Gračan.


Izbor Novog lista traje još od davne 1964. godine, a naziv Trofej Ivica Jobo Kurtini nosi od 1993. godine. Osvajale su ga brojne sportske legende, a najviše čak četiri puta Blanka Vlašić i Janica Kostelić. Prvih 19 godina nagrada je bila dodjeljivana na nacionalnoj razini, a potom svedena na riječku regiju, pod povećalom su isključivo uspjesi riječkih i županijskih sportaša i klubova.


Dvostruka kruna




A sportska godina na izmaku bila je uistinu plodonosna. Riječke sportašice nisu iznevjerile niti ovaj put. Snježana Pejčić postala je europska prvakinja u gađanju zračnom puškom na 10 metara i osvajačica ekipnog srebra na Ep-u, dok je Sara Kolak osvojila četvrto mjesto na SP-u u bacanju koplja i postala vlasnica najboljeg rezultata sezone od 68,43 metara te postala mlađeseniorska prvakinja Europe u Bydgosczcu (65,12).


Boćarski sport nije iznevjerio niti ovaj put, Leo Brnić i Marino Milićević postali su prvaci svijeta u štefetnom izbijanju na SP-u u Casablanci, Nives Jelovica osvojila zlato u paru s Tanjom Grubiša na EP-u, a Carrolina Bajrić broncu u bližanju i izbijanju u krug na EP-u.


Najviše radosti svakako je donijela najvažnija sporedna stvar na svijetu, nogometaši HNK »Rijeka« pisali su povijest. Prvi put su osvojili naslov prvaka Hrvatske, ali i dvostruku krunu, Rabuzinovo sunce opet grije vitrine Rujevice. Slijedom uspjeha uslijedio je i plasman u skupine Europske lige. U vrhunski doseg hrvatskih vaterpolista koji su osvojili naslov svjetskih prvaka svoj dio ugradio je i Ivan Krapić. Bila je to uistinu i godina »barakuda« koji su se vratili na svjetski tron i prekinuli dugogodišnju dominaciju Srbije.



Uz izbor sportaša Novog lista birat će se i najbolji mladi sportaš, sportašica ili sportska ekipa te najbolji mladi sportaš s invaliditetom. Najboljeg mladog sportaša konsenzusom je odabralo uredništvo Viktorije, sportskog priloga namijenjenog isključivo mladim sportašima, a najboljeg mladog sportaša s invaliditetom peteročlani žiri, a na prijedlog Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke i Saveza sportova osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije.



Kvartet zlata


A brojnih uspjeha bilo je i među mladima, među onima koji su budućnost riječkog i hrvatskog sporta. Lovro Paparić, riječka vaterpolska nada, postao je svjetski doprvak u uzrastu do 20 godina, a Jadranko Plenča, šahist »Liburnije«, europski doprvak do 18 godina u standarnom šahu. Najviše svjetskih odličja pokupila je jedna Ogulinka, članica Kuglačkog kluba »Rijeka«. Matea Juričić postala je nova svjetska rekorderka i četverostruka svjetska prvakinja na SP-u za mlađe juniorke u njemačkom Dettenheimu. Pritom je slavila u ekipnoj konkurenciji, pojedinačno, u mix tandemu i kombinaciji uz novi svjetski rekord s 1.233 čunja.


Za rukometne radosti pobrinule su se rukometašice »Senije« koje su osvojile povijesni naslov na Prvenstvu Hrvatske za djevojčice te rukometaši »Zameta« čiji su kadeti postali viceprvaci Hrvatske na završnici PH u Umagu. Mlađe kadetkinje odbojkašica »Rijeke CO« osvojile su naslov prvakinja Hrvatske, a juniori HNK »Rijeka« postali doprvaci Hrvatske iza »Lokomotive«