Završio 'Cvijet Mediterana'

Uvjerljivo slavlje Elene Tomilove

P. N.

SLAVLJENICE NA BRAJDI – Ivan Mandekić, Elena Tomilova, Olga Prudnikova i Evgenija Doluhanova / Snimio Vedran KARUZA

SLAVLJENICE NA BRAJDI – Ivan Mandekić, Elena Tomilova, Olga Prudnikova i Evgenija Doluhanova / Snimio Vedran KARUZA

Iako još ne posjeduje najvišu velemajstorsku titulu, Ruskinja Elena Tomilova dominirala je tijekom čitavog natjecanja i uvjerljivo (7,5/9) slavila na 18. izdanju »Cvijeta Mediterana« s bodom prednosti ispred ukrajinske velemajstorice Evgenije Doluhanove kojoj je ovo čak treće srebrno odličje u Rijeci



RIJEKA  Iako još ne posjeduje najvišu velemajstorsku titulu, Ruskinja Elena Tomilova dominirala je tijekom čitavog natjecanja i uvjerljivo (7,5/9) slavila na 18. izdanju »Cvijeta Mediterana« s bodom prednosti ispred ukrajinske velemajstorice Evgenije Doluhanove kojoj je ovo čak treće srebrno odličje u Rijeci.


Pobjednica, 31-godišnja međunarodna majstorica Tomilova demonstrirala je svu raskoš ruske šahovske škole. Igrala je zrelo, strpljivo bez osilacija i znalački koristila čak i sitne greške protivnica.


Dolazi iz prave šahovske obitelji, suprug Dmitry Kryakvin šahovski je velemajstor, a petogodišnji sinčić već bere šahovske uspjehe u mlađim dobnim skupinama. Ovim rezultatom ostvarila je svoju drugu normu za velemajstorsku titulu…




Čitav bod iza Doluhanove, iako s broncom, ukrajinska međunarodna majstorica Olga Prudnikova zasigurno je tragičar turnira. Kao i Tomilova i ona je lovila velemajstorsku normu i bila vrlo blizu, no kada je gotovo sve imala u svojim rukama u susretu s Patricijom Vujnović u vremenskom tjesnacu grubo je pogriješila i porazom uništila san o velemajstorskoj tituli.


Favorizirana gruzijska velemajstorica Keti Tsatsalašvili puno je htjela, bila borbena u svim partijama, no ipak pomalo neuvjerljiva. Doživjela je čak tri poraza, ali zbog ujednačenosti sudionica zauzela je četvrto mjesto.


Najveće ugodno iznenađenje zasigurno je Vrbovčanka Patricija Vujnović koja se našla na petom mjestu odmah iza međunarodne elite. Nevjerojatan je podatak da je na tako jakom turniru doživjela samo jedan poraz i to u susretu s Tsatsalašvili.


U ostalim mečevima ostvarila je pobjedu u susretu s Prudnikovom i čak sedam remija. Solidna igra tijekom čitavog turnira pružila joj je prigodu da u  posljednjem kolu u slučaju pobjede nad Anom Berke osvoji i prvu međunarodnu normu, no remi nije bio dovoljan. Pokazala je nevjerojatnu čvrstinu i umijeće držanja ravnoteže što je velika kvaliteta koju treba razvijati.  



Poredak: 1. Tomilova (Rus) 7,5, 2. Doluhanova (Ukr) 6,5, 3. Prudnikova (Ukr) 5,5, 4. Tsatsalashvili (Gru) 5, 5. Vujnović (Hrv) 4,5, 6. Kejzar (Slo) 4, 7. Berke (Hrv) 3,5, 8. Cvitan (Hrv) 3, 9. Veličkovski Nejković (Srb) 3, 10. Medić (Hrv) 2,5.



U ugodna iznenađenja može se ubrojiti i rezultat Slovenke Petre Kejžar koja se iako s najmanjim rejtingom našla na šestom mjestu sa samo jednim porazom. Od hrvatskih predstavnica sigurno se više očekivalo od mlade Ene Cvitan. Ostvareni rezultat ne odražava kvalitetu njezine igre jer je gotovo u svim partijama ili nadigravala ili pak imala jednake pozicije, no pad koncentracije u vremenskim tjesnacima kumovao je završnom rezultatu.


Aktualna državna prvakinja, međunarodna majstorica Ana Berke vrlo je nepredvidiva, voli dinamičan šah pa su i njezini rezultati često nepredvidivi. Imala je svijetlih i loših trenutaka no kako vrlo brzo kao hrvatska predstavnica putuje na pojedinačno žensko Prvenstvo Europe ovaj će joj turnir dobro poslužiti.


Međunarodna majstorica iz Srbije Maja Veličkovski Nejković svojom borbenošću davala je ton turniru no ipak riskantna igra koštala ju je boljeg rezultata. Legendarna hrvatska velemajstorica Mirjana Medić našla se na posljednjem mjestu. I za nju kao i za Enu vrijedi ocjena da je vrlo solidno i perspektivno gradila pozicije, no isto tako ih kvarila u vremenskim tjesnacima.