Čakovčanin bez finala

Ude: Jedan od trenutaka koji ću pokušati zaboraviti što prije

Zlatko Horvat

Zakazao - Filip Ude / Foto  Igor Kralj/PIXSELL

Zakazao - Filip Ude / Foto Igor Kralj/PIXSELL

Filip Ude pao je tijekom vježbe, što mu je odnijelo finale i prigodu za novu olimpijsku medalju



RIO DE JANEIRO – Hrvatski gimnastičar Filip Ude nije uspio izboriti finale na konju s hvataljkama na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, zbog pada tijekom vježbe u kvalifikacijama zaradio je ukupnu ocjenu 14.333. Osvajač srebra na ovoj spravi iz Pekinga 2008. godine svoj će san o olimpijskom zlatu morati pokušati dosanjati za četiri godine u Tokiju.


U završnici vježbe u Riju, u kojoj je izgubio ritam i načinio nekoliko sitnih pogrešaka, stigla je i velika pogreška, Ude je pao sa sprave i izgubio izglede za plasman među osmoricu najboljih koji će se boriti za odličja. Šteta. Da nije izgubio kontrolu i bez pada završio vježbu, imao bi izglede izboriti finale. Za to je bilo potrebno dobiti ocjenu veću od 15.233. Hrvatski je gimnastičar prijavio vježbu s početnom ocjenom 6.700, a za svoju je izvedbu dobio 7.633.


– Hvala svima na riječima podrške i potpore koju imam. Žao mi je što sam vas razočarao. Ovo je jedan od trenutaka koji ću pokušati što prije zaboraviti i krenuti dalje. Hvala svima koji su bili i koji će ostati uz mene – poručio je Filip Ude preko svojeg Facebook profila.




Ana Đerek ostala je bez plasmana u višeboju. Zakazala je u preskoku, njenoj najboljoj disciplini. Nije uspjela ni početi preskok, trema je bila jača, samo je prošla pored sprave, što je značilo da nema pravo na drugi skok… Dobila je ocjenu nula, potom nije nastupila na dvovisinskom razboju, dok je na tlu dobila ocjenu 13.200, a na gredi 11.433.


– U prvom trenutku bila sam šokirana. Nikad mi se to nije dogodilo – kaže 17-godišnja Splićanka. – Bila sam nervozna, vidjela sve te ljude na tribini i osjetila pritisak. Nešto neobjašnjivo… Osjećam sram. Ali ovo su moje prve Igre.


Duboko je udahnula nakon suza. Pet, šest sati treninga dnevno, sve je palo u vjetar u sekundi. Uz ocjenu – nula.


– Najprije ću se odmoriti i uživati u Olimpijskom selu – rekla je Splićanka. Osmijeh se vratio na lice. Barem zakratko…