Odlična završnica

Tour de Croatie: Kumpu druga etapa i ukupno vodstvo

Hina



ZADAR – Slovenac Marko Kump (Adria Mobil) pobjednik je druge etape biciklističke utrke »Tour de Croatie« vožene od Šibenika do Zadra u dužini od 204 kilometra, on je u završnom sprintu na zadarskom Forumu bio brži od Poljaka Pawela Franczaka (Active Jet) i Rusa Romana Maikina (RusVelo).


Kump je u završnici potvrdio odličan posao svojih momčadskih kolega koji su diktirali tempo glavne skupine u završnih 10-kilometara tijekom dva kruga jurnjave zadarskim ulicama, a veliku ulogu u tomu imao je aktualni prvak Hrvatske Radoslav Rogina.


Kao i u prvoj etapi voženoj u srijedu od Makarske do Splita, očekivalo se da će i pobjednik druge etape biti odlučen u završnom sprintu, a da će u prvom dijelu utrke priliku za isticanje dobiti vozači »manjih« momčadi. U četvrtak su tu priliku iskoristili Belgijanac Stef Van Zummeren (Verandas Willem’s) i Nizozemac Taco van der Hoorn (De Rijke) koji su izgradili maksimalnu prednost od četiri i pol minute prije no što je peloton krenuo u »lov«.




U posljednjem od tri kruga po Zadru istaknuo se i hrvatski vozač Matija Kvasina (Felbermayr Simplon) koji se tri kilometra prije cilja iz glavne skupine, te je 500 metara proveo sam na čelu. Ipak, vozači momčadi CCC Sprandi Polkowice su ga ubrzo dostigli, ali njihovom najboljem sprinteru i pobjedniku prve etape, Slovencu Gregi Boleu se kilometar i pol prije kraja probušila prednja guma pa je ostao bez mogućnosti za novo etapno slavlje.


Zahvaljujući bonifikaciji za etapnu pobjedu, vodstvo u ukupnom redoslijedu preuzeo je Kump s pet sekundi ispred Bolea i šest ispred Van Zummerena.


U petak je na rasporedu »kraljevska« etapa od Plitvica do uspona na Učku od 230 kilometara koja će gotovo sigurno biti odlučujuća za konačni plasman. Start je u 9.10 sati, a cilj se očekuje oko 15 sati.


REZULTATI:1. Marko Kump (Slo/Adria Mobil)    4:50:402. Pawel Franczak (Polj/Active Jet)    3. Roman Maikin (Rus/RusVelo)     4. Flippo Fortin (Ita/GM)      5. Davide Vigano (Ita/Idea 2010)    6. Silvio Giorni (Ita/D’Amico Bottecchia)  svi isto vrijeme UKUPNI REDOSLIJED:1. Marko Kump (Slo/Adria Mobil)    8:48:322. Grega Bole (Slo/CCC)        +53. Stef Van Zummeren (Bel/Verandas Willem’s)  +64. Pawel Franczak (Polj/Active Jet)     +95. Maciej Paterski (Polj/CCC)      +96. Roman Maikin (Rus/RusVelo)      +11