Velikani na terenu

Novak Đoković i Roger Federer u finalu Wimbledona

Zlatko Horvat

Rogerovo iskustvo je neizmjerno, ali imam šansu pobijediti ga na njegovoj omiljenoj podlogi, na njegovom najdražem terenu. Želim tu pobjedu baš kao i on – kaže Đoković        



RIJEKA  Novak Đoković posljednji je Grand Slam naslov osvojio lani u Melbourneu. U međuvremenu je izgubio tri finala, lani u »All England Clubu« (Murray), u New Yorku (Nadal) i nedavno u Roland Garrosu (Nadal, naravno). Đoković silno želi prekinuti crnu seriju, upisati sedmi Grand Slam naslov, drugi u »All England Clubu«. Roger Federer vlasnik je rekordnih 17 Grand Slam naslova, sedam Wimbledona, ali posljednji trofej podigao je još prije dvije godine u »All England Clubu«. Od 16. do 17. Grand Slam naslova se se također načekao, dvije i pol godine… Kad se podvuče crta, i Đoković i Federer gladni su novoga uspjeha, jer Wimbledon je trofej svih trofeja. Nisu obojica slučajno odabrali wimbledonske pobjednike za trenere uoči ove sezone, Đoković se odlučio za Borisa Beckera, Federer za Stefana Edberga. Prvi je trostruki, drugi dvostruki pobjednik Wimbledona. 


– Osjećam silnu energiju i željan sam igre – rekao je Roger Federer, koji je izborio deveti finale Wimbledona. Bit će to tek njegov drugi dvoboj s Đokovićem u finalima Grand Slam turnira, još 2007. Federer je pobijedio u New Yorku. Švicarac vodi 18-16 u međusobnim susretima, 2-1 ove sezone.


  – Iznimno je važno odigrati agresivno, pogotovo u Wimbledonu. Forhend, servis i kretanje, to je njegov forte. U dosadašnjim je susretima bio impresivan – dodaje Federer.




  U Wimbledonu su igrali samo jednom u polufinalu 2012. godine, Federer je pobijedio i otišao do kraja.


  – Spreman sam za maraton, većina naših dvoboja bili su baš takvi. Ključ uspjeha? Ne smijem mu dozvoliti diktiranje poena. Vjerujem da će često ići na mrežu. Trebat će ubaciti što više reterna, igrati što bliže crtama. Rogerovo iskustvo je neizmjerno, ali imam šansu pobijediti ga na njegovoj omiljenoj podlogi, na njegovom najdražem terenu. Želim tu pobjedu bnaš kao i on – kaže Đoković, koji je također član »All England Cluba« kao pobjednik 2011. godine. Protiv Marina Čilića je trebao pet setova za prolaz, protiv Dimitrova je spasio četiri lopte koje su značile peti seti, ali izvukao se. I opet je proveo pet sati više na terenu od Federera, koji je u prvih šest mečeva samo jednom izgubio servis…


  – Volim ovu igru i zato mi ništa nije teško. I znam zašto je volim – priznaje Federer.


  Bit će to još jedan veliki finale. Dva velikana na terenu, dva velikana u njihovim ložama kao treneri.