Prvi naslov u WTA

Donna Vekić osvojila turnir Kuala Lumpuru

Hina

Za Vekić je ovo bio treći nastup u finalu nekog WTA turnira, u rujnu 2012. izgubila je finale Taškenta od Rumunjke Begu, a u lipnju prošle godine u finalu Birminghama svladala ju je Slovakinja Hantuchova



KUALA LUMPUR Hrvatska tenisačica Donna Vekić pobjednica je WTA turnira u Kuala Lumpuru, ona je do svog prvog naslova u karijeri na WTA Touru stigla svladavši u finalu 10. igračicu svijeta i prvu nositeljicu turnira, Slovakinju Dominiku Cibulkovu sa 5-7, 7-5, 7-6 (4) nakon dva sata i 51 minute igre. 


Za Vekić je ovo bio treći nastup u finalu nekog WTA turnira, u rujnu 2012. izgubila je finale Taškenta od Rumunjke Begu, a u lipnju prošle godine u finalu Birminghama svladala ju je Slovakinja Hantuchova.


Osim što je ovo prvi WTA naslov za Vekić, do kojega je stigla dva mjeseca prije svog 18. rođendana, mlada Osječanka je pobjedom u Kuala Lumpuru postala prva hrvatska igračica koja je osvojila neki WTA turnir nakon točno 12 godina i pet dana i trijumfa Ive Majoli u Charlestonu.




Do pobjede protiv Cibulkove Vekić je stigla na uobičajeni način ovoga tjedna, odnosno preokretom jer je četiri od pet pobjeda u Kuala Lumpuru ostvarila nakon što je izgubila prvi set.


Vekić je prva stigla do prednosti ostvarivši “break” za 3-2 u prvom setu, ali tada je pala kiša koja je prekinula susret na gotovo dva sata. Po povratku na terenu, Cibulkova je nadoknadila “break” zaostatka, a zatim je kod svog vodstva od 6-5 još jednom oduzela servis Vekić i stigla do prvog seta.


U drugom setu Vekić je morala tri puta oduzimati servis Cibulkovoj da bi ga osvojila i tako poravnala rezultat. Nakon što je osvojila drugi set, naša je igračica odjurila do vodstva od 5-1 u trećem setu protiv finalistice ovogodišnjeg Australian Opena, no nije uspjela na lagani način završiti susret. Kod vodstva 5-2 na svom je servisu propustila čak četiri meč-lopte (40-15 i još dvije prednosti), da bi kod vodstva 5-4 ostala na samo jednom osvojenom poenu kada je drugi put servirala za meč. Ipak, nakon pet izgubljenih gemova zaredom, Vekić je uspjela osigurati “tie-break” u kojemu je bila u stalnoj prednosti, te je uspjela isoristiti ukupno šestu meč-loptu za najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri.


Bio je ovo drugi međusobi dvoboj Vekić i Cibulkove, a naša je mlada igračica uzvratila Slovakinji za poraz u 2. kolu ovogodišnjeg Indian Wellsa.


“Toliko sam sretna da ne znam što bih rekla. Ovo je bio jako težak meč, Dominika je igrala jako dobro čitavim tijekom susreta, a nakon što sam u trećem setu povela sa 5-1, zaigrala ne ludo dobro. Jako sam zadovoljna što sam ipak uspjela pobijediti”, rekla je Vekić koja je naglasila kako joj je mnogo pomogla i podrška gledatelja s tribina.


“Publika mi je pomogla prebroditi teške trenutke danas i zato sam joj jako zahvalna”.


Vekić je do naslova u Kuala Lumpuru stigla s pet pobjeda od kojih je četiri ostvarila u tri seta i to nakon što je izgubila prvi.


“Ovo je bio jako naporan turnir. Sada ću se prvo dobro odmoriti kod kuće, a onda slijede daljnji nastupi”, dodala je Vekić.


Osim što je ovo prvi WTA naslov za Vekić, do kojega je stigla dva mjeseca prije svog 18. rođendana, mlada Osječanka je pobjedom u Kuala Lumpuru postala prva hrvatska igračica koja je osvojila neki WTA turnir nakon točno 12 godina i pet dana i trijumfa Ive Majoli u Charlestonu. Također, Vekić je prva igračica koja je uspjela osvojiti WTA turnir prije svog 18. rođendana još od Amerikanke Vanije King koja je osvojila Bangkok 2006. godine u dobi od 17 godina i osam mjeseci.


FINALE:


DONNA VEKIĆ (HRV/7) – Dominika Cibulkova (Svk/1) 5-7, 7-5, 7-6 (4)