Treći Tour of Croatia

Talijanski biciklist Sacha Modolo pobjednik prve etape, Bruno Maltar pao 30-ak kilometara prije cilja

P. N.

Najbolji plasman među hrvatskim predstavnicima, završivši utrku na 28. mjestu, ostvario je Bruno Maltar iz Meridiane Kamen Teama



Talijanski biciklist, član ekipe UAE Team Emirates Sacha Modolo pobjednik je prve etape trećeg izdanja Tour of Croatia, koja se u utorak vozila od Osijeka do Koprivnice u dužini od 227 kilometara. Izvrsni sprinter jednog od četiri World Tour timova koji sudjeluju na utrci slavio je u grupnoj završnici nakon 5 sati, 24 minute i 19 sekundi vožnje. U vremenu pobjednika završio je još 151 od ukupno 155 natjecatelja koliko ih je startalo.


Bio je to relativno očekivani rasplet prve dionice biciklističke utrke po Hrvatskoj, s obzirom na to da sprinterska zvijezda Trek-Segafreda Giacomo Nizzolo nastupa prvi put nakon šestomjesečne pauze. Talijan, inače dvostruki etapni pobjednik s lanjske utrke, svejedno je postigao visoko peto mjesto. Najveći favorit, Vincenzo Nibali iz ekipe Bahrain Merida Pro Cyling Team, bio je 20.


 Biciklisti su krenuli u natjecanje iz kišnog Osijeka, da bi preko Belišća, Virovitice, Koprivnice i Ludbrega završili etapu drugi put u Koprivnici – na suhom tlu. Petorica su se biciklista odvojila od skupine već nakon 40-ak kilometara utrke, izmjenjujući se međusobno u vodstvu idućih 170 kilometara, odnosno sve do 15-ak kilometara prije cilja, kad ih je peloton napokon dostigao i preuzeo kontrolu nad utrkom. U vodećoj su se skupini našli Nijemac Jannik Steimle (Team Felbermayr Simplon Wels), Rus Nikolaj Trusov (Gazprom-Rusvelo), Slovenac Gregor Gazvoda (Adria Mobil), Irac Michael O’Loughlin (Team Wiggins) i Turčin Ahmet Akdilek (Torku Sekerspor). Njihova najveća prednost iznosila je 10.5 minuta.




Zanimljivu je rolu odigrao mladi hrvatski član Meridiana Kamen Teama David Jabuka, koji je 30-ak kilometara u ranoj fazi utrke proveo u usamljenom lovu na bjegunce.


Najbolji plasman među hrvatskim predstavnicima, završivši utrku na 28. mjestu, ostvario je Bruno Maltar iz Meridiane Kamen Teama, unatoč lakšem padu 30-ak kilometara prije cilja. Svi ostali, među kojima i lanjski pobjednik Matija Kvasina (Team Felbermayr Simplon Wels), te pretendent za naslov ukupnog pobjednika ove godine, Kristijan Đurasek (UAE Team Emirates), plasirali su se u vremenu pobjednika.


Spomenuti Rus Trusov osvojio je u utorak jedini brdski cilj (3. kategorija), pa je tako preuzeo vodstvo u poretku penjača (King of the Mountain). Talijan Riccardo Minali iz Astana Pro Teama preuzeo je pak vodstvo u redoslijedu najboljih mladih biciklista.


Modolo je nakon prvog dana nositelj ostalih dviju majica: plave (bodovni redoslijed) i kockaste (ukupni poredak).


U utorak navečer kompletnu ekspediciju čeka transfer u Trogir, odakle se vozači u srijedu počinju uspinjati na najviši vrh Biokova, Sveti Jure, u moguće najatraktivnijoj dionici trećeg izdanja.


 Slike Hrvatske, zahvaljujući utrci Tour of Croatia, obilaze čak 180 zemalja svijeta u izravnom prijenosu ili kroz sažetke.