Mlađi kadet "Kvarnera"

Talentirani dizač Korino Prijić: Nastup na OI bio bi vrh

Kristian Sirotich

U ožujku me očekuje prvenstvo Hrvatske, iduće godine je europsko prvenstvo i jako malo mi nedostaje da u svojoj kategoriji uđem među pet, šest najboljih u Europi – kaže 14-godišnji Korino



RIJEKA Kada si sa 14 godina potpuno posvećen sportu koji treniraš, a pritom ne zanemaruješ školske obaveze i druge hobije, onda jednostavno moraš imati uspjeha. Korino Prijić najbolji je dokaz. Iako će 20. veljače tek navršiti 14 godina, već sada zna što želi biti u životu i što želi ostvariti u – dizanju utega.


– Sa šest godina sam počeo trenirati karate na Kastvu, nakon toga sam se prebacio u »TAD«. No, kako su u susjednoj sobi dečki trenirali dizanje utega, a meni se to iz dana u dan sve više sviđalo, tako sam se jednom s roditeljima i trenerom dogovorio da malo dižem i utege kao pomoć u karateu. No, vrlo brzo je to  postalo samo dizanje utega. Naročito nakon što sam na prvom turniru odmah osvojio zlatnu medalju. Inače, mojim izborom sporta svi se čude, ali više se čude činjenici da sam prije bio bucmast, a sada sam se baš lijepo izgradio – otkriva Korino Prijić, zanimljiv i razgovorljiv mladić, osmaš Nikole Tesle i jedan od najdarovitijih mladih hrvatskih dizača utega. Korino je mlađi kadet »Kvarnera«, državni rekorder u svojoj kategoriji do 56 kilograma, koji zapažene rezultate ostvaruje i u kategoriji do 62 kilograma. U mlađekadetskoj, kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Trenira svaki dan osim nedjelje, njegov rekord u trzaju iznosi 56, u izbačaju 74, u olimpijskom biatlonu 130 kilograma. A da bi nastavio pomicati granice mora uložiti itekakav napor.



Iako je olimpijski sport, dizanje utega pomalo je nepravedno zapostavljeno u medijima. No, to ne znači da Korino Prijić nema na ovom području dostojne konkurencije. Pored »Kvarnera« u Dražicama je nedavno ponovno pokrenuta »Rječina«, a pod paskom trenera Vilima Žagara polako su stasala neka nova imena. Poput Vicenca i Paule Žagar, ali i Matea Mikulića, hrvatskog mlađekadetskog rekordera u kategoriji do 77 kilograma.– Odlično nam ide, treniramo, trudimo se. Rezultatski gledano, većina nas je uvijek u konkurenciji za medalju ili rekord. Uvjeti nam baš nisu idealni, da nam se poprave rezultati bi sigurno bili kudikamo bolji, ali zaista se kvalitetno radi  – kaže Mateo Mikulić, učenik prvog razreda srednje Elektrotehničke škole. Na državnom prvenstvu održanom prošle godine u njegovim Dražicama Mateo je mlađekadetski staž zaključio rekordima u trzaju (78 kg), izbačaju (101) i olimpijskom bijatlonu (178), a velike planove ima i u prvoj kadetskoj godini.– Konkurencija je dosta jaka, ali nastojat ću nastaviti kao i dosad. U ožujku u Osijeku imamo prvenstvo pa ćemo vidjeti gdje smo, ali planovi su nastaviti trenirati i rušiti rekorde. Prvi cilj je izboriti mjesto u reprezentaciji, a to će uspjeti onome tko bude najbolji po sinkular bodovima. Iako je državni rekorder, Mateo dizanje utega trenira tek dvije godine.– Prije toga sam malo trenirao nogomet, ali nije to bilo ništa preozbiljno, a nakon toga sam uglavnom išao u teretanu. Tako sam i završio u dizanju utega. Otišao sam vidjeti kako to izgleda, pokušao, dopalo mi se i ostao sam. Nije mi žao – zaključit će Mateo koji već ima i međunarodnog iskustva. Prošle je godine na Europskom kupu u Rimu zauzeo peto mjesto.




– Kakvi su treninzi? Naporni, kada nema natjecanja smanjim kilažu ali ima puno više ponavljanja, kada nema natjecanja veća je kilaža, ali je tada manje ponavljanja. Koliko ukupno kilograma podignem za vrijeme jednog treninga? Primjerice, kada nema natjecanja čučanj radim sa 70 kilograma i to pet serija po pet puta. A to mi je prva vježba. Nakon toga radimo trzaj, vučenje za trzaj pa prednji čučanj. Na jednom treningu ukupno dignem oko 5.000 kilograma – nastavlja Korino, koji se ne srami priznati da uoči svakog važnog nastupa ima i tremu.


Koncentracija


– Imam tremu, ali pokušavam se koncentrirati samo na uteg, na ono što moram napraviti, ne čujem niti trenera, niti gledatelje.  Kada ne uspijem ostvariti ono što sam sam sebi postavio kao neki cilj znam biti razočaran, ali kada mi na nekoj većoj težini u zadnjem pokušaju padne uteg onda i ne budem toliko razočaran – dodaje Korino. – U ožujku me čeka nastup na kadetskom i mlađekadetskom prvenstvu Hrvatske, nakon toga juniorsko i seniorsko prvenstvo. Osim toga, iduće godine je europsko kadetsko prvenstvo i jako malo mi nedostaje da u svojoj kategoriji uđem među pet, šest najboljih u Europi. Trenutačno mi je rekord u trzaju 56, u izbačaju 74 kilograma. No, svaki mjesec popravim rezultat za 2,5 kilograma, što ispada da bih do tada trebao dizati 80 u trzaju i 105-110 kilograma u izbačaju. Već sada imam rezultate bolje od državnog rekorda, ali novi rekord priznaje se samo ako je ostvaren na natjecanju. Imam mnogo ciljeva, vrh bi svakako bio nastup na Olimpijskim igrama – otkriva mladi Riječanin, koji je već sada spreman na maksimalna odricanja da bi uspio ostvariti svoje sportske ciljeve. Ne odnosi se to samo na treninge, koje nikada ne propušta, već i na režim prehrane.


Ptice i gušteri


– Postalo mi je normalno održavati kilažu, čitavo vrijeme moram paziti koliko kalorija dnevno unesem jer skidanje kilograma ponekad zna biti jako naporno. Tko računa kalorije? Svi. Uglavnom, pazim na sve, a i važem se dva puta dnevno tako da i sam otprilike znam jesam li u čemu pretjerao, moram li što smanjiti… Odricanja znaju biti velika, ali nije čitavo vrijeme baš tako napeto. Kada nema natjecanja možeš se malo i opustiti, ali uoči natjecanja režim postane potpuno drugačiji – nastavlja vrlo dobar učenik Osnovne škole Nikola Tesla, koji se osim dizanjem utega planira otisnuti i u medicinske vode. Prvo srednja medicinska škola, potom studij – veterine.


– Ptice i gušteri su moja velika ljubav. Imam puno ptica, tri leopard gekon guštera i dva akvarija. Planiram sada nabaviti i još jednog guštera, bradatu agamu. Većinom sam o tome brinem, iako mi pomažu i tata i mama. Bojim li se? Ni najmanje, ni zmija ni guštera – ponosno dodaje Korino, koji za svoj »Kvarner« ima samo riječi hvale.


– Ekipa je super, trener Bobo (Slobodan Čegar op.a.) je zakon, ima specijalne i vrlo učinkovite metode. Trenutačno sam najmlađi u klubu, nema nas previše jer dizanje utega nije baš prepopularan sport. No, onaj tko ga izabere, sigurno neće pogriješiti – zaključuje Korino.