Atraktivno natjecanje

Svjetska vaterpolo elita stiže na Kantridu: Rijeci završnica LEN Europa Cupa

Igor Duvnjak

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Ovo je prava promocija vaterpola, na Kantridu će doći svjetska krema ovog sporta. Ovo je jedno novo natjecanje koje je LEN organizirao za još veću popularizaciju vaterpola pa je tako ustanovljen ovaj Europa cup – kaže Predrag Sloboda, predsjednik HVS-a



RIJEKA Riječanke i Riječani će nakon pomalo zaboravljenih trofejnih godina »Primorja Erste banke« opet gledati vrhunski vaterpolo, na Kantridi će se od 5. do 8. travnja igrati završni turnir novog međunarodnog natjecanja, LEN Europa Cupa. Riječ je o osam najboljih reprezentacija Europe, ujedno i svijeta, a Hrvatska, koja je aktualni svjetski prvak, bit će u skupini B s Crnom Gorom, Francuskom i Srbijom, dok će u skupini A za završnicu razigravati Grčka, Italija, Španjolska i Mađarska.


Sustav natjecanja je tako planiran da posljednjeg dana prvo igraju međusobno četveroplasirane, trećeplasirane i drugoplasirane reprezentacije iz skupina, dok će nakon toga prvoplasirane momčadi tog posljednjeg dana turnira u međusobnom ogledu odlučiti tko će biti prvi pobjednik LEN Europa Cupa.


– Ovo je prava promocija vaterpola, na Kantridu će doći svjetska krema ovog sporta. Ovo je jedno novo natjecanje koje je LEN organizirao za još veću popularizaciju vaterpola pa je tako ustanovljen ovaj Europa cup – kaže Predrag Sloboda, predsjednik HVS-a, u Rijeci itekako zapamćen kao tvorac momčadi zvijezda od sedam olimpijskih pobjednika iz dana kada je bio itekako agilni i ambiciozni predsjednik »Primorja Erste banke«, hrvatskog prvaka, osvajača Kupa i viceprvaka Europe.




– Igrala su se prvo tri kvalifikacijska turnira, u Mađarskoj, u Palermu te kod nas u Splitu, a oni su izlučili osam najboljih reprezentacija. Uza sve dužno poštovanje, u usporedbi sa Svjetskim prvenstvom i Olimpijskm igrama ovo je tako kvalitetan turnir da, uz izuzetak reprezentacija Australije i SAD-a, u Rijeku dolaze svi najbolji na svijetu – kaže Sloboda.


Što se Rijeke tiče oni stariji samo komentiraju u stilu »vaterpolo se vraća kući«.