Vitalni zaljubljenik u biciklizam

Stogodišnji Francuz postao biciklistički rekorder

Hina

Nisam lovio nikakav rekord, želio sam učiniti nešto ludo na svoj 100-ti rođendan, kaže Marchand



AIGLE – Francuz Robert Marchand upisao se u biciklističke knjige rekorda nakon što je postao prvi stogodišnjak koji je na velodromu u Aigleu vozio bicikl sat vremena.


Marchand je na ovalnoj stazi za 60 minuta prošao 24,25 kilometara, a njegovu vožnju pratili su dužnosnici Međunarodne biciklističke federacije (UCI) najavivši kako će Marchand postati rekorder u novoj ‘over 100’ kategoriji.


Svjetski rekord u vožnji na jedan sat drži Čeh Ondrej Sosenka koji je 2005. godina kao 29-godišnjak prošao 49.7 kilometara.




»Ukoliko Marchand prođe dopinšku kontrolu njegov rezultat će postati službeni rekord u kategoriji iznad 100 godina,« kazao je dužnosnik UCI-a Frederic Rey.


Francuski zaljubljenik u biciklizam je bio oduševljen najavom UCI-a, no nije bio zadovoljan svojim nastupom.»Možda sam mogao biti brži i odvoziti još koji kilometar,« kazao je sa smiješkom, te dodao: Nisam lovio nikakav rekord, želio sam učiniti nešto ludo na svoj 100-ti rođendan.Marchand je kao 90-godišnjak nastupio na utrci Bordeaux – Pariz prošavši 600 kilometara za 36 sati. Posljednjih godina je malo ‘popustio’ pa sada dnevno vozi do 100 kilometara.