DOBRO World Cup Osijek

Seligman, Banović i Tkalčec izborili finale

Hina

Robert Seligman / Reuters

Robert Seligman / Reuters



OSIJEK Hrvatski gimnastičar Robert Seligman na konju s hvataljkama, Aurel Banović na parteru, te Tijana Tkalčec na preskoku izborili su plasman u finale 11. izdanja Svjetskog gimnastičkog kupa »DOBRO World Cup Osijek 2019.«.


Robert Seligman je rutinski odradio svoju vježbu na konju, za koju je ocjenjen s 14.250 bodova te je kvalifikacije završio kao prvoplasirani. Jedini je gimnastičar koji je danas postigao ocjenu veću od 14 na toj spravi.


Drugoplasirani je bio Rus Nikolaj Kuksenkov (13.900), a trećeplasirani Izraelac Michael Sorokine (13.450).




»Bilo je stvarno fantastično. Ovo je jedna od mojih najmirnijih vježbi do sada, od svih 11 svjetskih kupova u Osijeku. Uvijek govorim kako mi je najveći pritisak i najteže nastupati kod kuće. Ne volim kada se toga sjetim, iskreno, jer bih se htio jako dokazati pred svojom publikom. Danas je bilo super, bio sam potpuno miran i išlo je baš onako kako sam htio,« kazao je 33-godišnji Osječanin.


Drugi Osječanin, mladi 19-godišnji Aurel Benović pred domaćom se publikom, nakon prošlogodišnjeg devetog mjesta, plasirao u svoje prvo finale u karijeri. Aurel je izvrsnom izvedbom na parteru kvalifikacije završio kao četvrti, a za svoju je vježbu ocjenjen s visokih 14.100. Prvi je bio odlični Izraelac Artem Dolgopyat (14.900), drugi Čileanac Tomas Gonzalez (14.400), a treći Rus Kirill Prokopev (14.350).


»Jako sam zadovoljan ulaskom u finale i odrađenom vježbom. S obzirom da sam nakon povratka s Europskog prvenstva imao ozljedu, nisam se mogao pripremati. Jako sam zadovoljan izvedbom. Odradio sam od početka do kraja bez prevelikih grešaka. U finalu znam da svake godine gori u dvorani, tako da mislim da će i ove godine biti spektakl! Želio bih da što više ljudi dođe i da nas podrži,« kazao je Benović.


Najiskusnija hrvatska gimnastičarka, Čakovčanka Tijana Tkalčec, zauzela je četvrto mjesto u kvalifikacijama preskoka. U svom šestom nastupu na DOBRO World Cup Osijek Tijana je zaradila ocjenu 13.275.


»Zadovoljna sam svojom izvedbom, bilo je dovoljno za finale, za četvrto mjesto, što mi je bilo i najbitnije – opet nastupati ovdje u Osijeku, pred domaćom publikom. To je stvarno poseban osjećaj i drago mi je što baš osječkoj publici mogu pokazati svoj novi skok u finalu i dobiti priliku da se pokažem i možda čak stanem i na pobjedničko postolje ako će taj skok biti dovoljno dobro izveden.«


U subotnjem finalu Tijana će loviti svoju treću osječku medalju. Nažalost, ondje joj se neće pridružiti druga naša predstavnica iz današnjih kvalifikacija preskoka Ema Kajić koja je nastup u Gradskom vrtu završila kao jedanaesta (12.650).


Prvo mjesto kvalifikacija preskoka pripalo je Slovenki Teji Belak (14.250). Druga je bila Ukrajinka Angelina Radivilova (13.575), a treća još jedna Slovenka Tjaša Kysselef (13.525).


Sutra su na rasporedu kvalifikacije preostalih sprava. Djevojke će se natjecati na gredi i na parteru, dok će dečki nastupiti na preči, karikama te preskoku. Od hrvatskih će se reprezentativaca sutra pred osječkom publikom tako predstaviti aktualni europski doprvak Tin Srbić te Ana Đerek i Christina Zwicker.