Europsko prvenstvo u Berlinu

Sandra Perković danas kreće po petu titulu: ‘Dat ću sve od sebe da opet ispišem povijest’

foto: REUTERS/Tony Gentile

foto: REUTERS/Tony Gentile

"Sandra Perković nema granica, mogu to slobodno reći. Živim iz dana u dan, sebi sam najveći motiv, najveći idol i najveći rival. Na svakom natjecanju pokušavam pobijediti samu sebe."



RIJEKA – Ovdje je sve počelo. Sandra Perković prije devet je godina na Olimpijskom stadionu u Berlinu kao 19-godišnja djevojka, koja je netom prije u Novom Sadu osvojila titulu europske juniorske prvakinje u bacanju diska srušivši pritom seniorski državni rekord (62,44), postala najmlađa finalistkinja svjetskoga prvenstva koje je okončala na devetome mjestu (60,77). Devet godina kasnije vratila se kao kraljica diska. Dvostruka olimpijska pobjednica, dvostruka svjetska prvakinja i četverostruka prvakinja Staroga kontinenta. Danas kreće još jednom ispisati povijest. A kada je zdrava, samo joj je nebo granica.


Sandra Perković danas će u Berlinu krenuti po svoju petu titulu europske prvakinje zaredom. Prvu je osvojila 2010. godine u Barceloni kada je kao 20-godišnjakinja, koja je tek pet godina trenirala bacanje diska, u svojem posljednjem pokušaju hicem od 64,67 metara pobijedila 39-godišnju Rumunjku Nicoletu Grasu koja je svjetsku premijeru imala na juniorskom prvenstvu 1990. godine. Godine u kojoj je rođena Sandra Perković. A za vrijeme kvalifikacija je od muke grizla akreditaciju nakon što se tek desetim rezultatom (57,70) plasirala u finale u kojem je stigla do zvijezda i postala najmlađa europska prvakinja u bacanju diska u povijesti.


– Ne razmišljam o budućnosti, ne opterećujem se time. Ovo volim i uživam u tome što radim – govorila je Sandra Perković nakon Barcelone.


Nema granica 




Dvije godine kasnije u Helsinkiju je postala peta bacačica diska u povijesti koja je obranila titulu europske prvakinje. Do zlata je stigla nakon dramatičnog otvaranja nadmetanja 12 finalistkinja u kojem je u dvama navratima diskom pogodila mrežu i bila na rubu ispadanja iz kruga osam natjecateljica koje će se boriti za odličja. No, nakon idućeg je pokušaja mogla odahnuti, njezina se sprava zaustavila na pobjedničkih 67,62 metra. Vrisnula je tako da se tresao cijeli Olimpijski stadion.


– Prije trećeg hica sam se malo izvrijeđala. Morala sam, samo sam htjela da disk leti. Nije mi bilo bitno koliko, hoće li to biti 52 ili 62 metra. Važno je bilo da leti.


I onda je stigao Zürich. U njezinu dominaciju i treće europsko zlato zaredom nitko nije sumnjao, pitanje je jedino bilo na kojoj će se daljini zaustaviti njezin disk. A on je letio daleko. Jako daleko. Sve do 71,08 metara. Bio je to njezin treći hitac u karijeri preko čarobne granice od 70 metara (70,51 m, 70,52 m) i prvi preko 71 metra. Toga 16. kolovoza 2014. godine Sandra Perković postala je prva bacačica diska koja se može pohvaliti zlatima s trima europskih prvenstava. U svojoj je kolekciji imala i svjetsko i olimpijsko zlato, kao i tri najbolja rezultata na svijetu u posljednja dva desetljeća. A tek su joj bile 24 godine…



Ana Šimić plasirala se u finale skoka uvis drugim uspješnim skokom preko 190 centimetara. Osvajačica europske bronce iz Züricha 2014. godine, koja je ove godine u Slovenskoj Bistrici preskočila najbolji rezultat sezone od 191 centimetra, kvalifikacije je otvorila uspješnim skokovima preko 181 i 186 centimetra. Norma za finale, što je na rasporedu u petak od 19.22 sati, bila je 192 centimetra, ali budući da je samo 11 visašica preskočilo 190 centimetara kvalifikacije su prekinute na toj visini, a u finale su se plasirale i tri visašice koje su iz prvog pokušaja preskočile 186 centimetra.


Ivana Lončarek ostala je bez polufinala na 100 prepone, u kvalifikacijama je trčala 13.23 sekunde i zauzela 13. mjesto. U današnjem će polufinalu (19.25 sati) trčati Andrea Ivančević, koja je zahvaljujući rezultatu od 12.93 sekunde stekla direktan plasman.



– Sandra Perković nema granica, mogu to slobodno reći. Živim iz dana u dan, sebi sam najveći motiv, najveći idol i najveći rival. Na svakom natjecanju pokušavam pobijediti samu sebe. Hvala Bogu što sam dosad uspjela. Spremna sam i fokusirana, motiva mi nikada ne nedostaje. Takva sam u duši, nikako ne mogu biti sita.


Gladna uspjeha bila je i prije dvije godine u Amsterdamu gdje je postala treća atletičarka u povijesti s četirima titulama europske prvakinje u bacanju diska zaredom (69,97). Nakon prve je serije sa 62,60 metara bila na četvrtome mjestu iza Njemica Shanice Kraft (63,09) i Nadine Müller (62,63), u idućem je pokušaju sa 63,09 metara imala srebro u rukama. Nakon prijestupa u trećoj seriji njezin se disk zaustavio na 66,03 metra, u idućem je pokušaju zlato zakaparirala sa 69,97 metara.


Disk leti…


– Iskreno, nije mi bilo lako. Još kad sam vidjela da Lavillenie nije osvojio zlato, a ima ih tri kao i ja. Svašta ti u tom trenutku počinje prolaziti kroz glavu. Peta serija je uvijek za mene bila najbolja. A kad sam vidjela kako disk leti…



Hrvatska će u današnjim kvalifikacijama bacanja diska imati dvije predstavnice. Sandru Perković i Mariju Tolj, 19-godišnju atletičarku iz Orebića koja se zbog atletike preselila u Zagreb. Zapazio ju je, kao i najbolju hrvatsku atletičarku Sandru Perković, pokojni Ivan Ivančić, zbog kojega se i rodila Marijina ljubav prema disku. Njezina je glavna disciplina, naime, bila kugla s kojom i dalje osvaja titule prvakinje Hrvatske.


Marija Tolj danas će prva od hrvatskih predstavnica otvoriti kvalifikacije u bacanju diska na Olimpijskom stadionu gdje će se od 9.30 sati nadmetati u skupini A. Norma za plasman u finale je 58,50 metara, rezultat je to 60 centimetara slabiji od njezinog osobnog rekorda koji je bacila početkom ožujka u Splitu. Marija Tolj posljednju je provjeru uoči Berlina imala na prvenstvu Hrvatske u Zagrebu na kojem je osvojila titulu prvakinje hicem od 57,86 metara.


Sandra Perković kvalifikacije će odraditi u skupini B, što je na rasporedu od 11 sati.



Sandrin disk i dalje daleko leti. Najdalje je letio prošle godine u švicarskoj Bellinzoni. Sve do 71,41 metara. Ove godine na otvaranju nove sezone Dijamatne lige u Dohi slavila je s tri centimetra kraćim hicem (71,38) i drugim najboljim rezultatom na svijetu u posljednjih 25 godina. Dosad je 11 puta disk bacila preko 70 metara, tri puta u karijeri letio je preko 71 metra. U njezinom je vlasništvu šest najboljih rezultata ove sezone na svijetu i devet u Europi, njezina prva pratilja, Njemica Claudine Vita, ove je sezone bacila osobni rekord od 65,15 metara. U opasnosti će biti i rekord europskih prvenstava od 71,36 metara koji je davne 1986. godine bacila atletičarka Istočne Njemačke Diana Gansky.


– Dat ću sve od sebe da opet ispišem povijest. Cijelu sam se godinu spremala za ovo natjecanje. Spremna sam, iza mene je puno dobrih treninga. Za razliku od mnogih koji tijekom olimpijskih ciklusa pauziraju godinu, ja ne želim odmarati, nego biti najbolja. I pokazati za što sam spremna.


Pet zlata u nekoj od pojedinačnih disciplina nitko još nije osvojio. Zna se što je Sandrin cilj…