EP judo

Samo Zlatko Kumrić ostvario jednu pobjedu

Hina

Zlatko Kumrić

Zlatko Kumrić

Trećeg dana Europskog prvenstva u judu u Kazanu hrvatski reprezentativci napokon su ostvarili jednu pobjedu, ostvario ju je Zlatko Kumrić u kategoriji do 100 kilograma, ali i on je nakon toga izgubio od devetog judaša svijeta i time završio nastup



KAZAN Trećeg dana Europskog prvenstva u judu u Kazanu hrvatski reprezentativci napokon su ostvarili jednu pobjedu, ostvario ju je Zlatko Kumrić u kategoriji do 100 kilograma, ali i on je nakon toga izgubio od devetog judaša svijeta i time završio nastup.


U subotu je u Kazanu nastupilo četvero hrvatskih reprezentativaca. Prvi izlazak na tatami je bio onaj Zlatka Kumrića, koji je u Kazanu tražio nastavak puta prema Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.


Moldavac Tachii je vodio za yuko (1-0), ali ga je ponajbolji hrvatski judaš bacio na wazari i uhvatio u zahvat te otišao u drugo kolo. Tamo ga je čekao Belgijanac Nikiforov, s kojim Kumrić ima već povijest zanimljivih borbi. Nikiforov je bolje otvorio, poveo yukom i wazarijem (11-0), a zatim se dogodila čudna situacija.




Belgijanac je bacio Kumrića, sudac pokazao wazari, kojeg je odmah i poništio, a u nastavku Belgijanac je krenuo izvlačiti Kumriću polugu. Sudac je odmah pokazao ippon (pobjedu Belgijanca) opravdanjem da je Kumrić tapkao. Snimka jasno pokazuje kako predaje hrvatskog judaša nije bilo, ali već je bio kraj nastupa za 22-godišnjeg Splićanina.


Problem za Kumrića su bila i događanja na drugim borilištima jer su izravni konkurenti za plasman na Olimpijske igre, iznenadili jače borce. Britanac Fletcher je ipponom svladao Azerbajdžanca Mamadova, a Estonac Minaskin svjetskog prvaka Čeha Krpaleka. U utrci za Rio svaki bod bi mogao biti presudan, a borba se nastavlja na završna dva turnira, Grand Slamu u Bakuu te Grand Prixu u Almatiju.


U ženskoj konkurenciji najbliža pobjedi je bila Ivana Šutalo u kategoriji preko 78kg, koja je vodila protiv Bjeloruskinje Sluckajee na yuko (1-0), ali je na kraju ipak izgubila. Brigita Matić je u kategoriji do 78kg skupila četiri kazne i izgubila protiv svjetske prvakinje iz 2011. Francuskinje Tcheumeo, dok je u istoj kategoriji Ivana Maranić izgubila sa dva wazarija od Britanke Powell.


U nedjelju je na rasporedu ekipno natjecanje, a Hrvatsku će predstavljati ženska reprezentacija.