Karate

Saleš: Naše srebro je veliki uspjeh

Ivana Vaupotić

Foto : Ronald Gorsic / CROPIX

Foto : Ronald Gorsic / CROPIX

Našu reprezentaciju smatram najboljom na svijetu, i zato nisam ni razmišljala o blokadama pod kojima sam nastupala – rekla je Ivona Tubić, koja se borila ozlijeđena



ZAGREB Hrvatski karatisti i karatistice zadržali su dobre navike i na netom završenom Europskom prvenstvu u francuskom Montpellieru, gdje su osvojene četiri medalje. Ženska reprezentacija u borbama osvojila je srebro, a Ana Lenard, Maša Martinović i muška reprezentacija u katama okitili su se broncom.


Na putu do druge stepenice pobjedničkog postolja Ana-Marija Bujas Čelan, Azra Saleš, Ivona Tubić i Ana Lenard bile su bolje od suparnica iz Bosne i Hercegovine, Švedske, Švicarske i Francuske, no Azerbejdžan je bio previsoka prepreka u finalu. Nakon što je Ana Lenard u prvoj borbi remizirala s Nuranom Alijevom (1:1), a Ivona Tubić izgubila od Irine Zarecke (8:0), uz niz vrlo dvojbenih sudačkih odluka, Azra Saleš je bila bolja od Ilahe Gasimove (5:0), ali to nije bilo dovoljno za nadoknađivanje bodovne razlike.


– Ovo je bilo izuzetno naporno natjecanje. Znala sam da će mi biti izuzetno teško ako ću u zadnjoj borbi morati stizati veliki zaostatak s malom suparnicom, i upravo to se dogodilo. Malo mi je nedostajalo da uspijem, ali i ovo srebro je veliki uspjeh – rekla je Azra Saleš na press konferenciji održanoj ovog ponedjeljka u Zagrebu, nakon povratka reprezentacija iz Montpelliera.




Ivona Tubić je, pak, skoro cijelo Europsko prvenstvo odradila s jakim bolovima u nozi. Iako je jedva hodala, stisnula je zube i pod blokadama dala svoj obol na putu do srebra.


– Ne bih previše govorila o ozljedi. Nije mi bilo teško boriti se u takvim uvjetima. Našu reprezentaciju smatram najboljom na svijetu, i zato nisam ni razmišljala o blokadama pod kojima sam nastupala – istaknula je Ivona Tubić, koja je i na press konferenciji vidno šepala.


Jednu od ljepših priča hrvatskog karatea predstavlja tročlana muška reprezentacija u katama, disciplini što zahtjeva maksimalnu sinhronizaciju. Prošle godine je na Europskom prvenstvu u Istanbulu također osvojena brončana medalja, ali u međuvremenu se Franjo Maškarin zbog privatnih razloga povukao iz sporta, a Damjan Padovan je također razmišljao o odlasku. Mjesec i pol dana prije odlaska u Montpellier izbornik Tihomir Grgić nagovorio je Padovana na ostanak te je njemu i Ivanu Ermencu priključio Tomislava Stolara.


– Uspjeli smo se složiti u tako kratkom razdoblju. Istina, imali smo lagan ždrijeb, ali to smo zaslužili prijašnjim rezultatima. Dvadeset godina sam izbornik ove reprezentacije i konačno sam dočekao da nam se i to dogodi. Kada sam vidio kako izgleda ždrijeb, pedagoški sam objasnio dečkima da ću ih strijeljati ako ne osvoje medalju – slikovito je objasnio Grgić.


Osim natjecatelja, uspjeh su ostvarili i hrvatski suci. Prije godinu dana nije bilo niti jednoga na Europskom prvenstvu, a u Montpellieru ih je čak pet dijelilo pravdu.