16. izdanje

Šah ženama na dar: Sve spremno za šahovski “Cvijet Mediterana”

Denis Frančišković

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Turnir se igra od nedjelje do 12. ožujka u Domu na Brajdi, a sudjeluje deset igračica iz šest zemalja. Svečano otvaranje u ponedjeljak na Korzu točno u podne



RIJEKA  Tradicija se nastavlja, ožujak i ženski šah i ove godine u Rijeci idu »ruku pod ruku«. U organizaciji ŠK »Draga«, a pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, PGŽ-a i Hrvatskog šahovskog saveza od nedjelje do 12. ožujka na Brajdi se održava međunarodni velemajstorski ženski turnir »Cvijet Mediterana«. Organizator predvođen direktorom turnira Ivanom Mandekićem razvio je poseban senzibilitet prema ženskom šahu, a organizacija već 16. izdanja posebno je vrijedan jubilej.


– U to vrijeme početaka imali smo mlade i nadarene igračice poput Borke Frančišković i želja nam je bila da im omogućimo napredak. U ženskom šahu teško je doći do izražaja pa smo odlučili da sve vežemo uz Dan žena i simboličan naziv »Cvijet Mediterana« – kaže Mandekić i dodaje da je na dosadašnjim turnirima sudjelovalo 48 velemajstorica, 38 međunarodnih majstorica i 22 Fide majstorice iz 24 zemlje.


Ovogodišnji sastav vezan je uz dolazak tri igračice s najvišim titulama, Karine Ambarcumove (Rusija), Adriane Nikolove (Bugarska) te Mirjane Medić (Hrvatska), a još sudjeluju Laura Unuk (Slovenija), Ana Berke (Hrvatska), Ljilja Drljević (Srbija), Zrinka Deur-Šarić (Hrvatska), Camille de Seroux (Švicarska), Caterina Leonardi (Slovenija) i Katarina Bogdanić (Hrvatska).




– Uvijek nem je drago kad se pojave ruske i bugarske igračice, što znači da je kvaliteta turnira dodatno ojačana. Medić je dosad jedina sudjelovala na svim turnirima, Unuk je kadetska prvakinja svijeta iz 2014. godine, Drljević je prva igračica iz Srbije, a Seroux iz Švicarske… Deur-Šarić je pak jedna od trenutno najjačih hrvatskih igračica, supruga najboljeg hrvatskog šahiste Ivana Šarića… – dodaje Mandekić.


Priredbu posebno podupire i Županija.


– Riječ je o kvalitetnom događaju koji promiče ženski šah, grad i Županiju. Ženska populacija i danas se mora boriti za svoja prava. Zato posebno podupiremo ovu priredbu – ustvrdio je na »pressici« Goran Petrc ispred Primorsko-goranske županije, dok je Eduard Piacun, jedan od glavnih operativaca, najavio da će se cijeli događaj moći uživo pratiti na internetu.


– Ovo je velemajstorski turnir i lijepa prigoda mladim curama za osvajanje titula. Turnir se prati diljem svijeta, posebno je zanimljiv šahisticama koje prate svoje kolegice. Konkurencija je jaka, a Slovenka Laura Unuk sigurno će napasti normu. U svakom slučaju, bit će zanimljivo – najavljuje Piacun.


Prvo kolo počinje u nedjelju u Šahovskom domu na Brajdi u 15.30 sati, a svečano otvaranje je u ponedjeljak točno u podne na Korzu ispred zgrade gradske uprave kad će biti predstavljene igračice i simbolično povučen prvi potez u igri s velikim figurama.