Alpe Adria prvenstvo

SPEKTAKL: Više od 100 motociklista na novom asfaltu grobničke ljepotice

Miroslav Krpan

Martin Vugrinec je najveći hrvatski adut

Martin Vugrinec je najveći hrvatski adut

Grobnička staza je prije stotinjak dana dobila novi asfaltni sloj što znači da svi dosadašnji službeni rekordi, kako klasa, tako i oni apsolutni, ostaju samo dio povijesti.



RIJEKA Danas i sutra Automotodrom Grobnik okrenut će novu stranicu u svojoj 40-godišnjoj povijesti. Pred nama je prvo službeno bodovno natjecanje motociklista na stazi koja je prije stotinjak dana dobila novi asfaltni sloj, što ujedno znači da svi dosadašnji službeni rekordi, kako klasa, tako i oni apsolutni, ostaju samo dio povijesti. A vrijedi se podsjetiti da je apsolutni motociklistički rekord grobničke staze 1:28,867 minuta prosječnom brzinom 168,846 km/sat. Taj je rezultat na jednoj od utrka Alpe Adria 29. kolovoza 2010. godine ostvario slovenski as Marko Jerman na motociklu Honda u utrci klase Superbike.


»Lutec racing«, čije je sjedište na Automotodromu Grobnik, od ove je godine promotor, formalno nositelj organizacije svih utrka Prvenstva Alpe Adria, a od svibnja na ovamo uspješno su odradili utrke u Slovačkoj (Slovakiaring), Poljskoj (Poznan) i Mađarskoj (Panoniaring). Slijedi »domaća« na Grobniku, uz podršku višegodišnjeg nositelja organizacije Moto kluba Kvarner, da bi sezonu okončali u Austriji (Red Bull Ring) i Njemačkoj (Oschersleben).


Od ove sezone puni naziv prevenstva je Alpe Adria International Motorcycle Championship, a neznatno promijenjen sustav natjecanja, na koji smo proteklih godina navikli u okviru Alpe Adria, objedinjuje pet klasa: Supersport 300, Superstock 600, Supersport, Superstock 100 i Superbike. Voze se dvije konkurencije od kojih je »Open« za vozače iz cijelog svijeta, a »International« za vozače u sustavu Alpe Adria. U sklopu AA boduje se i klasa Supersport 300 za FIME Europe Cup. Domaći motociklisti u hrvatskom prvenstvu zasebno još voze klasu 125 ccm Sport Production.




 



 Novost sezone su i prijenosi utrke putem Youtube kanala Lutec Racing. U subotu od 8 do 12 sati na rasporedu su službeni treninzi. Prvi set od šest bodovnih utrka vozi se od 13 do 17 sati. Slobodni treninzi u nedjelju na rasporedu su od 8 do 10.20 sati, od 10.30 do 15.45 sati bit će druga bodovna utrka četvrtog natjecanja ovogodišnjeg Alpe Adria prvenstva, koje je 1992. godine i začeto na Automotodromu Grobnik. Ljubitelji brzina dva će dana, uz besplatan ulaz, moći uživati u novim rekordnim vožnjama novim grobničkim asfaltom na stazi što u rujnu bilježi svoji prvih 40 godina.



Nakon višegodišnje dominacije talijanskih vozača, posljednje desetljeće obilježili su motociklisti Češke, Slovačke, Poljske. Upravo oni i sada, poslije tri natjecanja na Grobnik stižu kao favoriti. Najviše se očekuje od Čeha Michala Fille, starog znanca grobničke staze koji je već nanizao šest pobjeda ove sezone, a najveći su mu izgledi da ostvari novi rekord staze. Zbog trenutnog bolničkog liječenja grobnički rekorder Marko Jerman morat će pričekati neku novu prigodu za povrat statusa najbržeg. No, da i mi imamo svog asa dokaz je vodeća pozicija mladog Martina Vugrineca iz Novog Marofa u klasi Supersport. Ovaj perspektivni vozač, sa zavidnim međunarodnim iskustvom, prošle je godine na grobničkoj stazi upisao pobjedu pa se opravdano očekuje još jedan vrijedan vikend rezultat i učvršćenje vodeće pozicije.