Ofenzivna eksplozija

SPEKTAKL U MINNEAPOLISU Eaglesi došli do prvog Super Bowla u povijesti

Hina

Reuters

Reuters

Eaglesi su vodili gotovo čitavim tijekom susreta, najveću prednost od 12 razlike (15-3) imali su sredinom druge četvrtine, ali Patriotsi se nisu predavali



Igrači Philadelphia Eaglesa osvojili su naslov prvaka američke profesionalne lige u američkom nogometu NFL zahvaljujući 41-33 pobjedi protiv branitelja naslova New England Patriotsa u spektakularnom »Super Bowlu« odigranom u Minneapolisu.


Dvoboj Eaglesa i Patriotsa ponudio je ofenzivnu eksploziju s obje strane, kombinirano su momčadi osvojile ukupno 1156 jarda (Eaglesi 538, Patriotsi 618) što je apsolutni rekord u povijesti lige, no moda ključnu akciju izveli su obrambeni igrači. Naime, kod vodstva Eaglesa 38-33 nešto više od dvije minute prije kraja Brandon Graham je uspio izbiti loptu iz ruku Toma Bradyja, a loptu je pokupio Derek Barnett i osigurao novi posjed Eaglesima.


U svom posljednjem posjedu Eaglesi su »field goalom« Jakea Elliotta sa 46 jarda poveli sa 41-33 i doveli Patriotse praktički u nemoguću situaciju, morali su za 1:09 minuta prijeći čitav teren bez ijednog »time-outa«, postići polaganje i zatim uspješno izvesti pretvaranje za dva poena kako bi izborili produžetak. Došli su do polovice terena, a zatim je Brady u posljednjoj sekundi uputio »Zdravomarijo« dodavanje prema posljednjem polju Eaglesa koje je umalo uhvatio Rob Gronkowski. Ipak, lopta je udarila o tlo i slavlje Eaglesa moglo je početi.




Inače, Eaglesi su vodili gotovo čitavim tijekom susreta, najveću prednost od 12 razlike (15-3) imali su sredinom druge četvrtine, ali Patriotsi se nisu predavali. U svoja prva tri napada u drugom poluvremenu postigli su »touchdown« i 9:22 minuta prije kraja po prvi puta stigli u vodstvo od 33-32.


A tada je krenuo najvažniji napad Eaglesa na utakmici koji je trajao punih sedam minuta i jednu sekundu. Kada su bili na 45 jarda svog teritorija bili su suočeni s četvrtim pokušajem za jedan jard. Tu su akciju morali uspješno izvesti inače bi izgubili loptu. No, Nick Foles je uspio pronaći Zacha Ertza za dva jarda i napad se nastavio. Ulogu hvatača preuzeo je Nelson Agholor koji je upisao dva sjajna hvatanja, no posljednju riječ ponovno je imao Ertz koji je postigao »touchdown« s četiri jarda udaljenosti od posljednjeg polja Patriotsa. Eaglesi nisu uspjeli kompletirati pretvaranje za dva poena pa je njihova prednost iznosila pet razlike.


Patriotsi su tada sve nade polagali u Bradyja koji je do tog trenutka igrao izvrsno. Ipak, u ključnom trenutku pritisak prve obrambene linije Eaglesa bio je jači, Brady je izgubio loptu, a samim time i Patriotsi posljednju realnu priliku za pobjedu.


Za najkorisnijeg igrača (MVP) finala proglašen je »quarterback« Eaglesa Nick Foles koji je kompletirao 28 od 43 izvedena dodavanja, od toga su tri bila za »touchdown«, a usto je i uhvatio jedno dodavanje za polaganje. Brady je postao prvi igrač u povijesti koji je u »Super Bowlu« dodavanjima osvojio više od 500 jarda (28 od 48 kompletiranih dodavanja za 505 jarda), ali je ipak po treći put u karijeri izgubio finalni susret.


Za Eaglese je ovo prvi »Super Bowl« naslov, dosada su tri puta bili NFL prvaci, ali to je bilo prije »Super Bowl« ere (1948, 1949, 1960), dok su Patriotsi ostali na pet osvojenih naslova, a sve su osvojili u 21. stoljeću, odnosno otkako dužnost glavnog trenera obnaša Bill Belichick, a na poziciji vođe navale igra Tom Brady (2002, 2004, 2005, 2015, 2017).