Osvajačica Svjetskog kupa

SNJEŽANA PEJČIĆ: Ima neka veza između Pekinga i mene. Konačno zlato, nije bila treća bronca!

Zlatko Horvat

Snježana Pejčić/Foto Arhiva NL

Snježana Pejčić/Foto Arhiva NL

Prije nepunih 11 godina upravo u Pekingu je osvojila olimpijsku broncu, što joj je promijenilo život. Prije deset je dodala broncu u Svjetskom kupu na istoj streljani. Sada se popela na vrh postolja.



RIJEKA Snježana Pejčić se letom iz Pekinga preko Moskve vratila u Zagreb sa zlatnim teretom, medaljom osvojenom na Svjetskom kupu u trostavu malokalibarskom puškom (50 m). Prvo mjesto osvojeno je s osobnim rekordom u finalima, Riječanka je bila čak i blizu svjetskog rekorda.


– Letovi su bili dobri. Malo smo kasnili, dva sata odmah na startu u Pekingu. No, letove smo prespavali, to je najvažnije.


U Kinu je došla dovoljno rano da bi se priviknula na vremensku razliku.




– S godinama sve više osjetim tu vremensku razliku, ali volim putovati…


Zlato je osvojila na streljani gdje je 2008. godine zasjala i osvojila olimpijsku broncu u zračnoj pušci.


– Bila sam tamo i 2009. i 2010. godine, ali uvijek mi je drago vratiti se na mjesto »zločina«.


Hladno vrijeme ju je iscrpilo, ali to je nije spriječilo u pohodu na zlato. Pogotovo je blistala u finalu.


– Finale se održalo u zatvorenoj hali, nije bilo vjetrovito, nije bilo ni kiše. Ali, bilo je hladno. Dobro podnosim visoke ili posebno niske temperature, bilo je hladno, ali pucala sam i u hladnijim uvjetima, na pet stupnjeva u Münchenu. No, nije ugodno provesti vani dva sata.


Prilagodba na vremensku razliku puno je važnija po dolasku na natjecanje. Stoga se u Kinu otišlo dovoljno rano.


– Bilo je vremena za shopping, imala sam tri slobodna dana i mogli smo malo biti klasični turisti. Obišli smo Zabranjeni grad, Kineski zid… U osam, devet dana ne možeš biti isključivo na relaciji streljana – hotel.


Riječanki je to bilo drugo natjecanje sezone. Preskočila je Svjetski kup u Indiji, ali nastupila je na EP-u u gađanju zračnim oružjem u Osijeku, gdje je bila 20. u kvalifikacijama pojedinačno. Nije upala ni u finale miksa s Petrom Goršom.


– Nije bilo razočaranja zbog Osijeka, iako uvijek može bolje. No, to je moja druga disciplina, meni je Osijek bio u redu, nisam bila razočarana, za razliku od Gorše.


Zato je jedva čekala put u Peking.


– Zaista sam se užasno veselila kad sam saznala da je Svjetski kup u Pekingu. Pokazalo se da nije put na drugi svijeta bio uzaludan. Ima neka veza između Pekinga i mene. Konačno zlato, nije bila treća bronca! Za mene je to nekako posebno natjecanje i posebna medalja, drago mi je da sam to zaokružila na taj način.


Prije nepunih 11 godina upravo u Pekingu je osvojila olimpijsku broncu, što joj je promijenilo život. Prije deset je dodala broncu u Svjetskom kupu na istoj streljani. Sada se popela na vrh postolja.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU