Atletičarka "Kvarnera"

SARA KOLAK NAKON NOVOG REKORDA ‘Ovo je moja granica, ali nećemo na tome stati’

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Danas je sve normalno, idemo dalje. Osjećaj je i dalje fantastičan, emocije su vrlo slične onima u Riju. Čeka nas još puno posla i nekoliko važnih natjecanja – kaže Sara



RIJEKA Ona definitivno više nije »kinder surprise«. Ona je djevojka koja je prošloga četvrtka još jednom svima pokazala koliko vrijedi i jasno istaknula kandidaturu za odličje na Svjetskome prvenstvu u atletici, što će se od 4. do 13. kolovoza održati u Londonu. Djevojka koja će se »potući« za pobjedu s puno starijim i iskusnijim protivnicama, kao što je svjetska rekorderka, Čehinja Barbora Špotakova (67,40), kojoj je u posljednjem hicu uzela pobjedu.


Ona je Sara Kolak, 22-godišnja bacačica koplja »Kvarnera«, koja stalno pomiče granice svojih mogućnosti. Na mitingu u Lausannei ostvarila je prvu pobjedu u Dijamantnoj ligi, njezino se koplje u šestoj seriji zaustavilo na dalekih 68,43 metara, što je njezin najbolji hitac karijere i sedmi rezultat svih vremena. Najbolji je to rezultat na svijetu u posljednje četiri godine od hica od 70,53 metara Ruskinje Marije Abakumove, koja je prošle godine suspendirana zbog dopinga.


Kava i trening


I to nije sve. Sara Kolak u Lausannei je za 2,25 metara popravila hrvatski rekord kojim je u kolovozu prošle godine osvojila olimpijsko zlato u Rio de Janieru, mlađeseniorski europski rekord (67,25), 15 godina star rekord mitinga (67,40) i vodeći rezultat sezone na svijetu Turkinje Ede Tugsuz (67,21).




– Danas je sve normalno, idemo dalje – rekla je Sara Kolak, koja se već jučer ujutro vratila svojoj rutini. Kava, razgovor s trenerom i trening. Kao da desetak sati ranije nije odradila još jedno natjecanje za pamćenje. Natjecanje koje ju je uvelike podsjetilo na njezin Rio.


– Osjećaj je i dalje fantastičan, emocije su vrlo slične onima u Riju. Znala sam da mogu daleko baciti, da sam spremna, ali ipak… Sve je super, sad idemo dalje, čeka nas još puno posla i nekoliko važnih natjecanja – dodala je Sara Kolak, koja je na otvaranju sezone u Splitu krajem veljače koplje bacila 65,23 metra. Tu je daljinu u Lausannei čak triput prebacila (66,65, 65,78, 68,43) i u dvama navratima popravila svoj državni rekord iz Rija (66,18), natjecanje je otvorila hicem od 63,94 metara, u drugoj seriji njezino se koplje zaustavilo na 64,64 metara, u četvrtoj je prestupila.


– To je ono što me najviše raduje, to što sam sada na jednoj novoj, višoj razini. Prosjek hitaca mi je bio 65 metara, čak je i onaj prijestup bio preko 62 metra. Gdje mi je granica? U ovom trenutku ovo je moja granica. Ali, nećemo na ovome stati.


Sara je jučer zajedno s trenerom Andrejom Hajnšekom krenula put Londona gdje je sutra očekuje novi miting Dijamantne lige.


– London ćemo iskoristiti kao svojevrsno ispitivanje terena za Svjetsko prvenstvo, koje je glavni cilj sezone. Prazna sam i teško je očekivati da opet mogu bacati na ovoj razini. Sada je najvažnije da vidim kako je bacati u Londonu da uoči Svjetskoga prvenstva mogu raditi vizualizaciju.



Andrej Hajnšek opet je imao pravo. Prošle je godine uoči Europskoga prvenstva u Amsterdamu prognozirao da će Sara Kolak osvojiti medalju, mjesec dana kasnije svoju je štićenicu vidio na postolju Olimpijskih igara, a uoči puta u Lausanneu prognozirao je da će se Sara i svjetska rekorderka Barbora Špotakova boriti za prvo mjesto.– Tako je i bilo, Špotakova je imala izuzetan hitac od 67,40 metara, ali Sara se nije dala. Znao sam da će baciti preko 68 metara, znamo što radimo i zato mogu uoči svakog natjecanja dati prognozu koja se kasnije pokaže točna. Sara je napravila izuzetan rezultat, ali to nije neočekivano. Jednostavno je spremna, prosjek njezinih hitaca u Lausannei bio je 65 metara. Poslije Rija sam rekao da će nam trebati dvije godine da dosegnemo tu razinu. Sad me zanima da li na toj razini može povezati dva-tri natjecanja, to je dosta teško, adrenalin je velik, a mi nismo još bili u takvoj situaciji. Na svakom natjecanju ćemo se truditi ići naprijed pa da vidimo do kuda možemo stići. Brojke? Ne želim pričati o tome, to je nešto o čemu pričamo samo Sara i ja. Nastavit ćemo raditi da i dalje bude ovako dobra i da se u svakome trenutku može natjecati s bilo kime i pobjeđivati – poručio je Andrej Hajnšek.


Prvi cilj ispunjen


Prvi cilj bi u nedjelju trebao biti ispunjen, sa 14 bodova vodeća je u poretku Dijamantne lige i gotovo sigurna sudionica finala u Zürichu. Idući je na rasporedu idućega vikenda kada će na mlađeseniorskom Europskom prvenstvu u Bydgosczcu krenuti po medalju. Gdje će joj glavna konkurentica biti Turkinja Eda Tugsuz. Rukavica izazova je bačena.


– Svi samo pričaju o Svjetskom prvenstvu u Londonu, a Bydgosczc je natjecanje o kojem trenutno razmišljam. Sigurno da ću pokušati rezultat podići na još višu razinu, ali ajmo korak po korak.


Uoči Lausanne u Rijeci je odradila sedmodnevne pripreme i u jednom od poznatih opatijskih restorana pojela svoj omiljeni rižoto sa škampima. Ritual koji ne propušta prije svakog važnog natjecanja. Riječki ribari bacili su se na posao, vrše su spremne, Sara će svoj omiljeni rižoto pojesti i uoči Svjetskoga prvenstva u Londonu, iako završne pripreme neće odraditi u Rijeci.


– Sigurno da je ovaj rezultat dijelom iskovan u Rijeci, na njemu smo radili tijekom cijele godine. Uvijek uoči velikih natjecanja volim doći u Rijeku, tu imam svoj mir, tu se najbolje osjećam. Ipak je Rijeka moj drugi dom. No, ovoga smo puta odlučili da ćemo se nakon Bydgosczca na dva tjedna povući na Roglu. U potpunu izolaciju kako bih se što bolje fokusirala na Svjetsko prvenstvo.