Europsko prvenstvo

Riječki karatisti se vratili iz Sofije: ‘Sada idemo prema Tokiju 2020.’

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Ovi su rezultati dokaz da smo na pravom putu i da idemo prema Tokiju 2020. godine. Srebra i bronce baš ne volim pa... ha, ha – kaže Boran Berak



RIJEKA Lea Vukoja (TAD), novopečena europska kadetska prvakinja u kategoriji do 54 kilograma, te brončani mlađi seniori Filip Barac (Zamet) i Boran Berak (TAD) jučer su se u ranim jutarnjim satima vratili s Europskoga prvenstva u Sofiji, a samo nekoliko sati kasnije stigli su na skromnu proslavu na Školjić u prostorije Karate kluba »9. zmaj«. Ona prava uslijedila je u večernjim satima u njihovim matičnim klubovima.


– Jako smo sretni zbog vašeg uspjeha u Sofiji, ali i činjenice da ste još jednom odlično prezentirali riječki karate koji je zahvaljujući vama nastavio kontinuitet osvajanja medalja na velikim natjecanjima. I dalje smo najbolji u Hrvatskoj, iza nas stoje rezultati – rekao je Namik Dizdarević, predsjednik Županijskoga karate saveza. – Napravili ste odličan posao, možemo itekako biti zadovoljni. Hrvatska je mala zemlja, a imamo tako uspješne sportaše. Karate je sada olimpijski sport i bit će sve teže osvajati medalje, što će moći svi oni koji se profesionalno bave karateom.


Uvjeti i struka


Hrvatska kadetska, juniorska i mlađeseniorska reprezentacija iz Sofije se vratila sa šest odličja, od čega su tri osvojili riječki karatisti.– Na to smo posebno ponosni. Hvala vam na tako sjajnim rezultatima, kojima ste osigurali da naši klubovi imaju kvalitetnije uvjete rada. Vaši su rezultati rezultat dobrog rada u klubovima i odlične struke. Nema straha za našu budućnost. Naš je sport sada olimpijski, predstoje nam kvalifikacije za Tokio 2020. godine i velik bi uspjeh bio kada bi Rijeka imala svojega predstavnika – poručio je Vladimir Cvjetan, predsjednik Riječkog karate saveza. – Činjenica je da Riječki sportski savez ne vrednuje kadetske rezultate u svojem sustavu i to moramo riješiti. I kadeti zaslužuju stipendije i još bolje uvjete za rad kako bi se na taj način ulagalo u njihov daljni razvoj – naglasio je Cvjetan.Lea Vukoja bila je u fokusu jučerašnjega dočeka, njezin put do titule eupropske prvakinje itekako je impresivan. Do zlata je stigla bez izgubljenog poena.

Stipendije


– Jako sam sretna, osjećala sam da sam spremna, ali moram priznati da se nisam nadala zlatu. Na početku natjecanja sam imala malu tremu, ali ubrzo je nestala – rekla je Lea Vukoja, koja nije krila radost zbog bronci svojih reprezentativnih kolega, Filipa Barca u kategoriji preko 84 kilograma te svojega trenera Borana Beraka u kategoriji do 67 kilograma.




– Ovi su rezultati dokaz da smo na pravom putu i da idemo prema Tokiju 2020. godine. Siguran sam da ću i ja biti među putnicima i da ću se vratiti s jednom od medalja. Srebra i bronce baš ne volim pa…, ha, ha – rekao je Berak, koji je kao i Filip Barac u Sofiji završio mlađeseniorski staž.


– Bronca je super, ali uvijek ostaje žal za finalom. No, to ne znači da nisam zadovoljan. Svi smo zadovoljni, sada napokon možemo malo i proslaviti – zaključio je Filip Barac.