Veliki izazov

Riječki boksač Veljko Šaponja u Las Vegas ujedinjuje tri titule

Marko Cvijanović

Veljko Šaponja u društvu supruge Gordane i kćeri Nikolete i Nikoline

Veljko Šaponja u društvu supruge Gordane i kćeri Nikolete i Nikoline

Ne bude li nepredvidljivih okolnosti, Veljko Šaponja će sredinom ožujka u Las Vegasu boksati za ujedinjenje triju titula u supervelter kategoriji: GBF i WBF titulu za prvaka svijeta, odnosno UBF titulu za prvaka Europe



RIJEKA Profesionalnog riječkog boksača Veljka Šaponju uskoro očekuje jedan od najvećih izazova u karijeri, ne bude li nekih nepredvidljivih okolnosti sredinom ožujka u Las Vegasu boksat će za ujedinjenje triju titula u supervelter kategoriji: GBF i WBF titulu za prvaka svijeta, odnosno UBF titulu za prvaka Europe. Prethodno će Šaponja, 29. prosinca u Karlsruheu, boksati za GBU njemačku i WBF titulu protiv Albanca Kamera Malokua.


– Pregovori su pri kraju, pristao sam boriti se iako to nije moja kategorija, ali nitko me ne želi izazvati u velter kategoriji pa moram prihvaćati određene kompromise. Tako je to, moji konkurenti izbjegavaju mečeve sa mnom, biraju lakši put do titula. Protivnik u Las Vegasu znat će se poslije ishoda meča s Malokuom – kaže Veljko Šaponja, koji je u svibnju u Somboru postao profesionalni prvak svijeta u velter kategoriji GBF federacije, uvjerljivo svladavši Turčina Benjamina Skendera.


Klub u Rijeci


– Bilo je fantastično, kao, uostalom, i svaki put kada boksam u Somboru. U centru grada, pred više od tri tisuće gledatelja. Sada sam vlasnik titule profesionalnog prvaka svijeta u GBF federaciji, interkontinentalnog prvaka svijeta u WBF federaciji, profesionalnog prvaka Europe u UBF federaciji i profesionalnog prvaka Balkana u EBU federaciji.




Šaponja već izvjesno vrijeme pokušava održati meč u Rijeci, u kojoj bi uskoro opet mogao otvoriti boksački klub u kojem će stasati neki novi dragulji ove plemenite vještine.


– Nitko sretniji od mene kada bih održao meč u mom gradu, ali nije to baš tako jednostavno. Velika su novčana sredstva u pitanju, u tom slučaju trebala bi i pomoć Grada Rijeke u nastojanju zatvaranja financijske konstrukcije. Što se kluba tiče, u razgovorima sam s gradskim čelnicima, pokušavam ishoditi adekvatni prostor. Žao mi je jer već isvjesno vrijeme imam ideju otvoriti prvi profesionalni boksački kamp u Hrvatskoj i to baš u Rijeci. Vjerujem da ću u skoroj budućnosti to moći ostvariti.


Profesor informatike


U međuvremenu, Šaponja je zagrizao još jedan veliki zalogaj, nedavno je postao predsjednik Federacije profesionalnih boksača Balkana.


– Središta su u Somboru i Rijeci, federacija je osnovana s ciljem da mladim boksačima koji tek ulaze u svijet profesionalizma organiziramo mečeve po principu i pravilima koje nitko od naših menadžera ne poštuje, a pritom mislim na odnos zarade 70-30 u korist boksača. Pružat ćemo im mogućnost borbi za razne titule, ali i omogućiti im kvalitetnu skrb u svakom drugom pogledu. U ovom trenutku imamo potpisane ugovore s već tridesetak profesionalnoh boksača i boksačica, ali i nekolicinom sudaca i delegata. Sve su to ljudi s prostora balkanskih zemalja, među kojima je, naravno, i Hrvatska.


Kao student treće godine Pedagoškog fakulteta u Somboru Veljko je nedavno sudjelovao u zanimljivoj inicijativi.


– Organizirali smo posjet dekanice i prodekana riječkog Filozofskog fakulteta našem fakultetu, u Sombor je potpisan memorandum o međusobnoj suradnji Pedagoškog fakulteta u Somboru i Filozofskog fakulteta u Rijeci. Inače, jako sam posvećen studiju, koliko god je to katkad teško uskladiti s treninzima, ali na moju sreću uspijevam i vjerujem da ću jednoga dana biti profesor informatike. Naravno da će boks uvijek biti moja ljubav, vjerujem da ću i na tom polju biti dobar učitelj mladima koji se žele okušati u tom sportu