Kup odbojkašica

Riječanke večeras u Vukovaru priželjkuju svoj 18. finale Kupa

Ivan Volarić

Odbojkašice Rijeke i njihovi trener tijekom gostovanja kod Mladosti/Foto D. JELINEK

Odbojkašice Rijeke i njihovi trener tijekom gostovanja kod Mladosti/Foto D. JELINEK

Prvi ogled na parketu Dvorane mladosti završio je pobjedom Riječanki 3:0, što znači da odabranice trenera Igora Lovrinova i poraz uz dva osvojena seta vodi u prvi finale nakon šest godina



RIJEKA Odbojkašice Rijeke večeras od 20 sati u Vukovaru igraju uzvratni susret polufinala Kupa Hrvatske. Prvi ogled na parketu Dvorane mladosti završio je glatkom pobjedom Riječanki 3:0, što znači da odabranice trenera Igora Lovrinova večeras u Vukovaru i poraz uz dva osvojena seta vodi u finale. Pobjeda domaćih igračica s 3:0 ili 3:1 značit će da će se na vukovarskom parketu igrati zlatni set koji će odlučivati u prolazu. Svojevrsna lutrija, rulet… i scenarij kojega u riječkim redovima žele izbjeći.


– Naš osnovni cilj je prolaz u finale Kupa, naravno, poželjno je da to ostvarimo na što bezbolniji način, ali puno faktora ovisi o tome. Sigurno da bi bilo lijepo da se nakon šest godina opet nađemo u finalu Kupa. Prošle sezone smo prokockali priliku, ove sezone ne bismo smjeli… – govori Krešimir Jurić, pomoćni trener Riječanki, koje imaju dosta kadrovskih poteškoća uoči ovoga ogleda.


Brojni izostanci


Zbog fakultetskih i radnih obveza sigurno će izostati Sara Barać, Maja Cvijić, Tea Milosavljević i Bruna Francetić, a upitan je nastup Ivane Šćulac.




– Neće biti jednostavno. Igrali smo početkom sezone gore u prvenstvu, dobili smo utakmicu, ali bilo je teško. Neugodna su ekipa bez obzira na to što smo ih dobili dvaput u posljednjih dvadesetak dana. Domaćinska su ekipa, igraju u školskoj dvorani i ako se napune tribine može biti nezgodno. Osim toga, dug je put pred nama, igramo dosta kasno… – dodao je Jurić.


Trofejne godine


Riječanke priželjkuju plasman u svoj 18. finale Kupa, Vukovarke peti. Zanimljivo, sva četiri finala odbojkašice Vukovara igrale su protiv – Riječanki. S pedesetpostotnom uspješnosti. Riječka trofejna niska je puno bogatija. U trofejnim vitrinama na Trsatu ponosno se ističe deset trofeja namijenjenih pobjednicima Kupa Hrvatske (plus četiri Kupa iz bivše Jugoslavije!). Doduše, posljednji finale Riječanke su igrale 2012. godine. Tada su u sastavu, koja je svladala Azenu na završnom turniru u Rovinju, bile Ana Mioč i Ivana Šćulac, predvodnice aktualnog riječkoga sastava. Ekipu je te sezone do duple krune i posljednjih klupskih seniorskih trofeja uopće također vodio trener Igor Lovrinov. Šest godina kasnije Riječanke bi se mogle naći u prilici barem podsjetiti na slavne klupske dane, ali prije nego što se prepuste trofejnim mislima moraju preskočiti Vukovar…


U drugoj polufinalnoj utakmici od 19.30 sati igraju zagrebačka Mladost i Kaštela Cemex. Zagrepčanke i aktualne osvajačice Kupa su prvi susret u Kaštel Starom dobile 3:1. Repriza je to prošlogodišnjeg finala Kupa iz kojega je Mladost izašla kao pobjednik. Svaki drugi ishod zagrebačkog polufinalnog ogleda bio ravan senzaciji.