Saša Gerbec, riječki Splićanin

Pogriješio u okretu, plivao umoran i – srušio državni rekord

Još sam jednom pokazao da imam još rezerve jer sam ovaj rezultat isplivao unatoč velikoj pogrešci na okretu. I to tako da sam se poskliznuo s obje ruke i skoro se glavom zabio u zid, rekao je Gerbec



RIJEKA Saša Gerbec je definitivno zanimljiv plivač, ima 27 godina, minulog je ljeta glasno razmišljao o kraju karijere u kojoj se može pohvaliti polufinalima Europskog i Svjetskog prvenstva u kratkim bazenima, da bi prošle subote na Kupu Zrenjanina 2013, jednom od Grand Prix mitinga Srbije, isplivao svoj prvi državni rekord u karijeri. Splićanin s riječkom adresom polufinalnu je utrku na 50 metara prsnim načinom isplivao za 26.75 sekundi, što je deseti rezultat ove sezone na svijetu, za tri stotinke popravio četiri godine star državni rekord Vanje Rogulja, za 34 stotinke svoj najbolji rezultat i još jednom plivao brže od norme za Europsko prvenstvo, domaćin kojega će od 12. do 15. prosinca biti danski Herning.


– Moram priznati da nisam očekivao rekord, iako sam se dobro osjećao, ali nisam očekivao da ću se toliko spustiti ispod 27 sekundi. Naravno da težim tome, imam veća očekivanja za Europsko prvenstvo, tako da očekujem da rezultat bude što bolji – započeo je Saša Gerbec, koji je na sebe skrenuo pažnju još na Svjetskome kupu u Moskvi na kojem je za 27.09 sekundi doplivao do drugoga mjesta i izjednačio svoj tadašnji osobni rekord.


Okret


– Ova natjecanja su provjere da vidimo gdje smo i što smo radili, što još treba raditi na treningu. I trener Milošević i ja smo zadovoljni, samo da sve ostane ovako, da me zdravlje posluži i vjerujem da još bolji rezultat neće izostati – nastavio je plivač »Primorja Croatia osiguranja«, kojemu ovoga vikenda predstoji nastup na mitingu Mladost 2013. Posljednja provjera uoči Europskoga prvenstva.




– Još sam jednom pokazao da imam još rezerve jer sam ovaj rezultat isplivao unatoč velikoj pogrešci na okretu. I to tako da sam se poskliznuo s obje ruke i skoro se glavom zabio u zid, tako da sam iz mrtve točke krenuo ponovo plivati. Tako da bi rezultat bio još i bolji da nije bilo te pogreške jer sam tu dosta izgubio. Za ovaj period i s obzirom na okret, ovo je bila savršena utrka, iako je zbog okreta ja ne mogu gledati kao takvu. Jer tko zna što bi bilo da je i okret bio dobar. Ja sam specifičan plivač, dosta sam tvrd dok sam u treningu, pošteno proplivam tek kad se opustim i dovoljno odmorim. A gdje smo još od odmora – kaže Gerbec koji će najvažniji ispit ipak imati u Danskoj. Želja je, naravno, finale na 50 metara.


Finale cilj


– Finale je cilj, za nešto više je najviše bitan faktor sreće te da se poklope svi mogući detalji. Ipak je to »pedesetica« u kojoj se treba sve poklopiti da bi se ostvario dobar rezultat i da bi on rezultirao medaljom. Ostale discipline? Zbog europskog prvenstva najviše ću se koncentrirati na 50 prsno, za to sam se najviše pripremao ove sezone. Što se tiče utrka na 100 prsno i mješovito, kao i one na 50 leđno, i to ću plivati, to su mi dobre trening utrke potrebne za brzinu i održavanje eksplozivnosti – kaže Gerbec koji je stjecajem okolnosti kraj karijere zasad ipak stavio u drugi plan.


– Ne znam što se promijenilo ove sezone, s trenerom sam razgovarao o tome da želim trenirati sve dok ne nađem posao. Sada radim u klubu kao trener u školi plivanja dva sata dnevno svaki dan. Vidim da napredujem i rekao sam da ću trenirati dok imam rezultata. Kad rezultat stane, onda dolazi kraj. Kao profesionalni sportaš ne mogu tek tako odustati od karijere, na kraju krajeva, to nije niti dobro za moje zdravlje. Sigurno ću iskoristiti ovaj odličan period da vidim dokud mogu stići, na europskom prvenstvu napraviti što bolji rezultat, a onda dok ide, ide.