Odlični rezultati

Pet medalja: Veliki uspjeh atletske reprezentacije osoba s invaliditetom na SP u Londonu

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



Izbornik hrvatske atletske reprezentacije osoba s invaliditetom Damjan Sedić u utorak je, po povratku sa Svjetskog prvenstva u Londonu, izrazio zadovoljstvo nastupom hrvatskih atletičara te osvajanjem pet medalja, izvijestio je Hrvatski paraolimpijski odbor.


»Svih 13 atletičara bili su na visokom nivou, postavili su osobne rekorde, pa je to i dovelo do osvajanja pet medalja. Da je bilo malo sportske sreće mogao se taj broj i povečati jer je Matiji Sloupu u bacanju kugle bronca izmakla za samo jedan centimetar. Vjerujem da ćemo već na Europskom prvenstvu u Berlinu sljedeće godine ostvariti još bolje rezultate«, izjavio je na konferenciji za novinare Damjan Sedić, kojemu je SP u Londonu bio debi na izborničkom mjestu.


Na Svjetskom atletskom prvenstvu osoba s invaliditetom u Londonu (14-23. srpnja) Mikela Ristoski osvojila zlato u skoku dalj, a Zoran Talić bio je srebrni u dalju. Miroslav Petković osvojio je srebro u disku, dok su Ivan Katanušić i Velimir Šandor u bacanju diska bili brončani.Mikela Ristoski, koja je paraolimpijskom zlatu iz Rija dodala i zlato sa SP u Londonu, istaknula je da će u novu sezonu ući sa još više motiva te da sa pripremama počinje već u rujnu.

Ivan Katanušić posebno se zahvalio Gradu Zagrebu koji mu je omogučio da dobije novu sportsku protezu koja mu je, nakon niza ozljeda i operacija, omogućila da osvoji broncu u disku. Napomenuo je da je ovo prvi korak prema Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020., gdje također želi osvojiti odličje.




Miroslav Petković, koji je osvojio srebro u disku, posebno je bio impresioniran poticajnom atmosferom koja je unatoč hladnoči i kiši vladala na stadionu Londonu.


Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora i novoizabrani predsjednik Europskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić istaknuo je da hrvatski paraolimpijci uživaju visoki ugled u svjetskom paraolimpijskom pokretu, te je još jednom čestitao atletskoj reprezentaciji na postignutim rezultatima u Londonu.


Također, istaknuo je da je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora Philip Craven posthumno odlikovao predsjedničkom zlatnom značkom nedavno preminulu Milku Milinković, najuspješniju hrvatsku paraolimpijku, koja je nastupila na čak deset paraolimpijskih igara i osvojila osam medalja.


Ovo je veliko priznanje, jer predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora samo jednom godišnje nagrađuje sportaše koji su dali veliki doprinos razvoju paraolimpijskog pokreta u svijetu, dodao je Kovačić.