Sport i politika

Penguinsi odlaze u ‘Bijelu kuću’ Warriorsi još uvijek bez odluke

Hina

REUTERS

REUTERS

John F. Kennedy je prvi predsjednik koji je primio neku NBA momčad, a bili su to Boston Celticsi 1963. godine, dok su Pittsburgh Steelersi postali prvi NFL pobjednici koji su posjetili 'Bijelu kuću', a primio ih je Jimmy Carter 1980. godine



Prvaci NHL lige hokejaši Pittsburgh Penguinsa poručili su kako će prihvatiti poziv američkog predsjednika Donalda Trumpa da posjete Bijelu kuću, dok su iz redova NBA prvaka Golden State Warriorsa objavili kako još uvijek nisu donijeli odluku.


U Americi postoji tradicija da uspješne sportske kolektive ili pojedince nakon velikog uspjeha primi predsjednik u Bijeloj kući.


Hokejaši Pittsburgha su ovoga tjedna obranili naslov prvaka NHL lige nakon što su u šestoj utakmici finala sa 2-0 pobijedili Nashville Predatorse i u finalnoj seriji slavili 4-2. Pittsburgh je tako postao prva momčad nakon Detroit Red Wingsa (1997/98). koja je obranila naslov. Ukupno je to peti naslov za Pittsburgh nakon 1991., 1992., 2009. i 2016.»Pittsburgh Penguins nikada neće odbiti poziv iz Bijele kuće. Ukoliko će nas pozvati odazvat ćemo se kao momčad,« kazao je izvršni direktor David Morehouse.

Upravo su Penguinsi postali prvi osvajači Stanley Cupa koji su posjetili Bijelu kuću, a primio ih je George H.W. Bush 1991. godine.




Izvršni direktor smatra kako postoje drugi načini izražavanja neslaganja s politikom predsjednika Trumpa.


»Poštujemo funkciju američkog predsjednika. Ukoliko si protivnik Trumpove politike možeš to pokazati na mnoge druge načine,« dodao je Morehouse.


U redovima NBA prvaka Golden State Warriorsa još nisu donijeli odluku. Dio američkih medija je objavio kako će Warriorsi bojkotirati Trumpov poziv, ali u klubu još nisu donijeli nikakvu odluku.


»Trenutačno nas zanima samo slavlje. Nismo još primili poziv za posjet Bijeloj kući, ali ćemo odluku o tome donijeti kada bude potrebno«, poručili su iz kluba.


Međutim, trener Warriorsa Steve Kerr još je u prosincu najavio kako se u slučaju osvajanja naslova prvaka neće sastati s novim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zbog neslaganja s njegovom politikom.


Tradicija posjeta prvaka u velikim američkim sportovima Bijeloj kući traje još od 1865. kada je predsjednik Andrew Johnson primio amaterske baseball momčadi Brooklyn Atlantics i Washington Nationals.


John F. Kennedy je prvi predsjednik koji je primio neku NBA momčad, a bili su to Boston Celticsi 1963. godine, dok su Pittsburgh Steelersi postali prvi NFL pobjednici koji su posjetili ‘Bijelu kuću’, a primio ih je Jimmy Carter 1980. godine.


Zanimljivo, za košarkašice sveučilišta Connecticut kažu kako u Bijeloj kući već imaju svoju sobu jer su ‘White House’ posjetile čak 11 puta.