Peti naslov

Patriotse do Super Bowla vodio američki Hrvat Bill Belichick

Hina

Bill Belichick/Foto Reuters

Bill Belichick/Foto Reuters



Momčad New England Patriotsa, koju vodi američki Hrvat Bill Belichick, osvojila je 51. Super Bowl, odnosno naslov prvaka profesionalne lige američkog nogometa (NFL), nakon što je noćas u Houstonu na NRG stadionu pred 73.000 gledatelja u produžetku pobijedila Atlanta Falconse sa 34-28, osvojivši peti naslov (2002, 2004, 2005, 2015, 2017), sve pod Belichickovim vodstvom.


Patriotsima je ovo bio rekordni deveti nastup u Super Bowlu, od toga su čak sedam puta u finale stigli u 21. stoljeću, odnosno otkako je u tom klubu Bill Belichick glavni trener. Ovaj puta njegova momčad je do naslova došla nakon najvećeg preokreta u povijesti Super Bowla, jer je Atlanta sredinom treće četvrtine vodila 28-3.Stručnjak hrvatskih korijena već je sada najuspješniji trener u povijesti NFL-a po broju pobjeda u doigravanju sa 26 (drugi Tom Landry ima 20). Ovo mu je bio rekordni sedmi put da vodi momčad u finalu (Don Shula je drugi sa šest), a sada je postao i rekorder sa pet naslova prvaka. Iza njega, sa četiri naslova, je Chuck Noll, koji je 70-ih vodio Pittsburgh Steelerse.

U sezoni 2007/2008. vodio je Patriotse do još jednog rekorda, ligaški dio sezone završili su bez poraza, sa omjerom 16-0. Patriotsi su tada postali prva momčad NFL-a, nakon Miamija, koja je sezonu završila bez poraza. Miami Dolphinsi su 1972. imali omjer 14-0 (tada je ligaški dio imao 14 kola).


Bill Belichick je druga generacija američkih Hrvata. Njegov djed zvao se Ivan Biličić i živio je u Karlovcu, a u Sjedinjene Države se doselio krajem 19. stoljeća.