Svečana sjednica

POČELO JE NOVO DOBA Obnovljeni asfaltni sloj najljepši dar za 40. godina grobničke ljepotice

Edi Prodan

Uoči sjednice održana je izložba povijesnih automobila/R. BRMALJ

Uoči sjednice održana je izložba povijesnih automobila/R. BRMALJ

Sačuvali smo svih ovih godina Automotodrom Grobnik od najrazličitijih izazova, da bismo sada, uoči obilježavanja velikog jubileja, ostvarili i obećano – novi asfaltni sloj na pisti koji nam omogućava sportske, ali i gospodarsko-turističke izazove kakve ovaj objekt i zaslužuje – istaknuo je dr. Mladen Črnjar, predsjednik MK »Kvarner«



GROBNIČKO POLJE Svečanom sjednicom Moto kluba »Kvarner« na Automotodromu Grobnik obilježeno četrdeset godina njegovog postojanja. Kako je poznato, utrka za Svjetsko prvenstvo je 1978. godine, 17. rujna, u rekordnom roku preseljena s Preluka na Grobnik kako bi se sačuvao kontinuitet održavanja jedne od najznačajnijih sportskih priredbi ikad zabilježenih na teritoriju Hrvatske.


– Sačuvali smo svih ovih godina Automotodrom Grobnik od najrazličitijih izazova, od prijeteće propasti tijekom rata kao i moguće loše privatizacije, da bismo sada, uoči obilježavanja velikog jubileja, ostvarili i obećano – novi asfaltni sloj na pisti koji nam omogućava sportske, ali i gospodarsko-turističke izazove kakve ovaj objekt i zaslužuje. Ono što je također važno, riješeni su i imovinsko-pravni odnosi, temelj novog razvojnog doba, koje uskoro očekujemo – istaknuo je u uvodnom govoru dr. Mladen Črnjar, predsjednik MK »Kvarner«.




 


U nešto drugačijem tonu govorila je Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Čavle pod čijom teritorijalnom ingerencijom i jeste Automotodrom.


– Mnogo smo čitali i slušali o prošlosti, a ja bih voljela da od danas počnemo pričati isključivo o – budućnosti. Hvala svima na učinjenom kroz ova četiri desetljeća, no mišljenja sam da sada moramo mnogo toga učiniti kako bi Automotodrom iskazao sve svoje potencijale – istaknula je Ivana Cvitan Polić.


Vrlo emotivnim govorim okupljenima se obratio i Niko Pulić, proslavljeni hrvatski automobilist, u sinoćnjem slučaju u pomalo neuobičajenoj ulozi, kao izaslanik predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, inače i generalne pokroviteljice manifestacije obilježavanja 40 godina postojanja »Grobnika«.


– Uz to što prenosim pozdrave i čestitke naše drage predsjednice, moram istaknuti kako je ova staza i mene odgojila, i ne samo sportskom smislu. Želim da se nakon ovih desetljeća postojanja automotodrom u jednom statusu, sada svi zajedno okrenemo novom razvoju, za što su s novim asfaltom itekako postavljeni temelji – naglasio je Pulić.



Skup je pozdravio i pomoćnik predsjednika Skupštine Primorsko-goranske županije Robert Maršan nakon čega su podijeljene 24 plaketa najzaslužnijim institucijama i pojedincima.


Uoči same svečanosti na pisti i pratećim objektima, u sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata, otvorena je i izložba povijesnih sportskih automobila, a čak je 130 gostiju napravilo krug po novom asfaltu piste.


S obzirom da je MK »Kvarner« poznat i po nemalom humanitarnom angažmanu, na kraju svečanosti je u ime Dječje bolnice Kantrida ček na 23.960 kuna, koliko je prikupljeno od ulaznica na natjecanju Svjetskog prvenstva motocikala s prikolicama, preuzela dr. Sanja Flajšman Raspor.



Okupljeni su s velikim zanimanjem pratili i projekciju prigodnog filma »40 godina Automotodroma Grobnik« autora Damira Konestre i Vladimira Vujnovića, kao i fotomonografiju jednakog naziva, rad dr. Ivana Vanje Frančiškovića, Miroslava Krpana i Vladimira Vujnovića.