Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Automotodrom

Odgoda radova: Grobnik će se još načekati novog asfalta

Snimio Miroslav KRPAN
Snimio Miroslav KRPAN
Autor:
Objavljeno: 30. srpanj 2017. u 18:42 2017-07-30T18:42:21+02:00

RIJEKA  Sredinom rujna 1978. godine zaživjela je tada u svijetu najnovija i za okvire tadašnje države jedina i jedinstvena motociklistička staza, Automotodrom Grobnik. I dan danas, na pragu 40. rođendana, jedini je to asfaltirani sportski objekt u Hrvatskoj na kojem su se odvijale najznačajnije svjetske motociklističke i brojne međunarodne automobilističke manifestacije na kružnim stazama.

I indikativno je da od tada nije mijenjana asfaltna površina, da se godinama najavljivala zamjena novim slojem i da je poslije niza želja početkom ove godine konačno i službeno potvrđeno da će se rekonstrukciji staze s polaganjem novog specijalnog asfalta prilagođenog i motociklističkim i automobilističkim utrkama prionuti sredinom ljeta ove godine.

Financiranje projekta  zaokruženo je kreditnom linijom Automotodroma Grobnik d.o.o. s bankama, raspisan je natječaj, odabran je izvođač, najavljen period radova srpanj-kolovoz pa je u konačnici staza od 17. srpnja bila zatvorena za redovnu dnevnu eksploataciju.

– Na našu žalost,  nakon višednevnih završnih razgovora izabrani izvođač radova nije nam dao valjano jamstvo da će radove završiti prema rokovima dogovorenim u tenderu, već je iste produljio do sredine rujna. Ranijim planiranjem aktivnosti već smo u drugoj polovici kolovoza zauzeti redovnim aktivnostima, ali i završnim pripremama za Svjetsko prvenstvo Sidecar i AAC utrke motociklista, što su na rasporedu od 8. do 10.rujna pa nismo bili u mogućnosti prihvatiti produljenje roka izvedbe radova, a još manje otkazati tako značajne manifestacije – kazao nam je Zdenko Šantić, direktor Automotodroma Grobnik d.o.o.
Želja, a još više ozbiljna namjera da se u jesenji ciklus manifestacija i aktivnosti koje zahvaćaju jubilarnu 40. godinu postojanja staze uđe s novim asfaltom trenutno se neće obistiniti. No, sve se čini kako bi početak 2018. godine, period do travnja, bio u funkciji izvođenja radova i kako bi se nova sezona na Grobničkom polju dočekala onako kako to očekuju vozači, ljubitelji brzina, ali i asocijacije koje budućnost sportskih manifestacija na Grobniku uvjetuju prvenstveno novim asfaltom.

I tako već upisane povijesnima kružna auto utrka Nagrada Kastva 2017. 25. lipnja, motociklistička FIM Europe Vintage i 71. AAC utrka 2. srpnja nisu i neće biti posljednje službene utrke održane na 39 godina staroj asfaltnoj površini Automotodroma Grobnik.

Šteta, ali pred nama je još jedna uzbudljiva jesen na »grobničkoj ljepotici«, ma što god neki mislili.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.