Izabranice Igora Lovrinova poražene

Njemice zaustavile hrvatske odbojkašice na putu u polufinale EP-a

Kristian Sirotich

Peta utakmica u sedam dana ostavila je traga na Hrvaticama, koje nikako nisu uspijevale zadržati konstantu. Previše je bilo oscilacija i predugo su trajale da domaće odbojkašice ne bi uspjele doći do pobjede



HALLE Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija nije se uspjela plasirati u polufinale Europskoga prvenstva, djevojke Igora Lovrinova neće danas krenuti put Berlina, gdje će se odigrati završnica smotre na kojoj su ostavile sjajan dojam. Njemačka je jučer u Halleu, dvorani u kojoj su se njihove reprezentativke odavno udomaćile, bila bolja, ali je Njemačka u Hallu bila odmornija, svježija. I to je najveći razlog poraza koji se nije mogao izbjeći.


Peta utakmica u sedam dana ostavila je traga na Hrvaticama, koje nikako nisu uspijevale razviti svoju igru, pronaći pravi ritam, zadržati konstantu. Previše je bilo oscilacija i predugo su trajale da domaće odbojkašice, pritom potaknute i impulsom s tribina, ne bi uspjele doći do pobjede.


Njemice su ipak aktualne viceprvakinje Europe (devet igračica iz ove reprezentacije prije dvije godine je osvojilo srebro na EP-u) i službeno deveta reprezentacija svijeta.Pitanje pobjednika riješeno je u završnici prvog seta, kada Hrvatice nisu uspjele sačuvati dva poena prednosti (22:20) i pretvoriti ih u vodstvo koje bi zasigurno u domaće redove unijela posvemašnju dozu nervoze. Desilo se upravo suprotno, gubitak prednosti i seta negativno je utjecao na cure u crvenim dresovima, koje su od tog trenutka grčevito nastojale ostati u utakmici.

A kako su poeni proticali, tako je Berlin bio sve nedostižniji. Nisu uspjele niti taktičke varijante Igora Lovrinova, koji je u trećem setu odlučio riskirati do te mjere da zaigra sa Sanjom Popović i Samantom Fabris u postavi. I ta je varijanta bila na dobrom putu do drugog dijela posljednje dionice, što je zorno ukazala gdje su bile bolne točke u jučerašnjem hrvatskom nastupu.




Njemice su servisom, prijemom i tehničarkom Kathleen Weiss, koja je majstorski razigravala suigračice, izgradile pobjedu. Hrvatski prijem nije bio na razini, bez njega nije bilo moguće zadržati probojnost u napadu, unatoč činjenici da je Samanta Fabris zaigrala u startnoj postavi i da je vrlo kvalitetno otvorila utakmicu. S druge strane hrvatske djevojke servisom nisu uspjele ono što su uspjele Njemice pa su napadi suparnica dobili brzinu, žustrinu, probojnost.



Odbojkašice Rusije, Belgije i Srbije također su izborile plasman u polufinale i krenule put Berlina, gdje će se u petak i subotu odigrati završnica izuzetno zanimljivog turnira. Ruskinje su u Halleu pobijedile Tursku 3:0 (25:20, 25:23, 25:19). Turkinje su bolje otvorile utakmicu, ali onoga trenutka kada je proradio ruski blok nikakvih dvojbi nije bilo. Hrvaticama će možda mala utjeha biti da su za sada jedina ekipa koja je Ruskinje imala u »šahu«. Belgija je do polufinala došla pobijedivši Francusku 3:2 (22:25, 25:23, 21:25, 25:20, 15:9) i postala najugodnije iznenađenje prvenstva i u polufinalu će igrati protiv Njemačke, dok će se Ruskinjama suprotstaviti aktualne prvakinje Europe Srpkinje, koje su pobijedile Italiju 3:0 (25:14,28:26, 25:18).



Čak i onda kada prijem ne bi bio idealan, Weiss je uspjevala prevariti hrvatski blok ili poslužiti suigračice prije nego je blok došao na svoje mjesto. Uzalud je riječki stručnjak svoje izabranice na pauzama pokušavao motivirati tražeći da se ne osvrću na snagu Njemica, da se igra hrabrije, da se preuzme odgovornost. Previše toga nije štimalo da domaće djevojke ne bi znale pronaći put do pobjede.


U prvom setu Samanta Fabris napravila je odličan napadački posao, ali je nesigurnost na prijemu i nekoliko početničkih pogrešaka donijelo Njemicama veliku prednost (17:12). Pribrale su se Lovrinovljeve djevojke, smanjile zaostatak, povele (20:22) i onda opet stale. Fabris je spasila prvu set loptu, drugu su Njemice realizirale budući da je Jerkov servirala u mrežu. Bila je to peta servis pogreška u setu, pet poena za koje se suparnice nisu morale izboriti.


U drugom setu sličan scenarij, domaće odlaze na 16:11, Hrvatice se primiču (19:17) i iznova gube korak, a domaće dolaze do čak šest set lopti. Pet su Popović, Brčić, Poljak i Jerkov spasile, šestu je Kozuch silovito realizirala. Treću su pak dionicu domaće otvorile silovito (6:1, Fabris se nije snašla na prijemu serivsa), ali Hrvatice su ipak uspjele povezati redove i održati neizvjesnost. Povele su i 15:13 nakon dvaju odličnih servisa Samante Fabris, ali preokret je ipak bio miljama daleko.



Četvrtfinalna utakmica Europskog prvenstva odbojkašica: Njemačka – Hrvatska. Gerry Weber Arena. Gledatelja: 11.000. Suci: Luca Sobrero (Italija) i Karin Zahorcova (Češka).


NJEMAČKA: Dürr (L), Weiss, Hanke, Brinker, Brandt, Geerties, Poll, Ssuschke-Voigt, Fürst, Beier, Hippe, Kozuch, Thomsen, Izquierdo (L).


HRVATSKA:  Ušić-Jogunica, Grbac, Topić, Ćutuk, Jerkov, Miloš, Popović, Fabris, Brčić, Malević (L), Alajbeg, Poljak.