Trek liga Hrvatska

Nakon sati hodanja i joggiranja o pobjednicima odlučivale – sekunde

Ira Cupać Marković

Održana su već natjecanja u Zagorju, na Pašmanu, u Istri, na Mljetu, Velebitu, Durmitoru, Cresu, a slijede još Krk i Rab, nakon čega će se znati ovogodišnji pobjednici



CRES  Sedmo kolo Hrvatske trekk lige na Cres je dovelo preko tristo ljubitelja pustolovina, prirode, druženja, otkrivanja novog i nepoznatog, koji su uživali u ultra, planinarskoj i jogging utrci otokom, koja je održana drugu godinu za redom u odličnoj organizaciji Udruge Cres Insula activa. Pravila treking utrka nalažu da natjecatelji pješačeći ili trčeći, uz pomoć kompasa i zemljovida pokušaju naći najbolji put do zadanih kontrolnih točaka koje svi natjecatelji imaju označne na karti koju od organizatora dobiju naposredno pred start utrke. Pri tom moraju savladavati najrazličitije terene, orijentirati se u prostoru u kojem se mnogi nalaze prvi put, a u sklopu ovogodišnje Trek Lige Hrvatske, održana su natjecanja u Zagorju, na Pašmanu, u Istri, na Mljetu, Velebitu, Durmitoru, Cresu, a slijede još Krk i Rab, nakon čega će se znati ovogodišnji pobjednici. 


U sedmom kolu u muškoj najzahtjevnijoj ultra kategoriji pobjedio je Andraž Hribar (SLO), koji je nešto preko pedeset kilometara, od Osora do Cresa, prešao za 7 sati i 56 minuta. Drugi je Goran Lesjak (HR) s vremenom 8 sati 27 minuta, a treći Ivan Carin (HR) s rezultatom 8 sati 48 minuta. U muškoj ultra kategoriji natjecalo ih se 36 i to iz  Hrvatske, Slovenije i Italije, ali jedanaest natjecatelja je tijekom utrke odustalo, a posljednjim natjecateljima trebalo je duplo više vremena nego prvima, te su ultra stazu svladavali više od 15 sati.  


U ultra kategoriji za žene bilo je prijavljeno pet natjecateljica, od kojih je odustala jedna iz Italije, a četiri ultra kategorinice iz Hrvatske preko 50 kilometara svladale su redom – prva Tadeja Krušec 8 sati 53 minute, druga je bila Vlasta Masterović 11.10 minuta, treća Ana Plavčak 15 sati 11 minuta, a četvrta Biljana Berkić stigla je minutu poslije. 




U planinarskoj kategoriji u konkurenciji muškaraca bilo je tijesno, na 25-metarskoj stazi odlučivale su sekunde. S vremenom 3 sata 43 minute i 46 sekundi prvi je bio Samuel Rupena (HR), s dvije sekunde više, drugi je Aleš Nežić (HR) dok je treće mjesto osvojio Maksim Jerman (HR) s vremenom 3 sata i 38 minuta. U planinarskoj kategoriji sudjelovalo je 143 natjecatelja i 105 natjecateljica. U konkurenciji žena najbolja je bila Sanja Miler (SLO) s vremenom 5 sati i 6 minuta, a drugo mjesto dijele Neža Jurjavčić i Lola Novaković (HR) s vremenom 5 sati 17 minuta. I dok su najbrži planinarsku stazu prošli za nešto više od tri sata, posljednji natjecatelji u ovoj kategoriji na cilju su bili nakon više od 11 sati hodanja.


Iako se jogging kategorija ne boduje za Hrvatsku trekk ligu, okupila je velik broj sudionika rekreativaca, pa je 12 kilometara otočne divote u prelijepom sunčanom danu s velikim guštom svladalo 26 muškaraca i čak 52 žene, a u ovoj su kategoriji dominirale otočne snage. Prvi u muškoj skupini bio je Cresanin Teo Sintić koji je stazu pretrčao za 1 sat 21 minutu, a drugi je trinaestogodišnji, također Cresanin, Ivan Mužić kojem je trebalo 1 sat i 55 minuta, dok je treći natjecatelj Filip Antolković (HR) stazu prošao u vremenu 2 sata i 46 sekundi.  


U kategoriji žena u jogging skupini opet su odlučivale sekunde. Prvo i drugo mjesto s vremenom 2 sata 46 minuta i 20 sekundi dijele Cresanke Vesna Javorović i Sonja Fornarić, a treća je stigla 16 sekundi poslije, Sonja Luković (HR).