Tour de France

Najveća svjetska biciklistička utrka: Četvrti ”Tour” za Froomea, Kišerlovski 31., Đurasek 50.

Hina

Reuters

Reuters



Britanac Chris Froome (Sky) u nedjelju je po treći put zaredom, a četvrti put u karijeri osvojio najveću svjetsku biciklističku utrku, »Tour de France«, koja je tradicionalno završila na Elizejskim poljanama u Parizu.


Froome je do četvrte pobjede u posljednjih pet godina, najbolji je bio 2013., 2015., 2016. i 2017., stigao sa 54 sekunde prednosti ispred drugog Kolumbijca Rigoberta Urana (Cannondale), odnosno 2:20 minuta ispred trećeg Francuza Romaina Bardeta (AG2R).


Britanac je do ove pobjede stigao na najmanje uvjerljiv način, nije ostvario niti jednu etapnu pobjedu, a prednost ispred drugoplasiranoga prvi je put iznosila manje od jedne minute. Dojam je kako je Froome do novog trijumfa na »Touru« stigao ponajprije zahvaljujući iznimno snažnoj momčadi, a dokaz tomu je i četvrto mjesto njegova glavnog pomagača, Španjolca Mikela Lande kojemu je pobjedničko postolje izmaknulo za samo jednu sekundu.




Pobjednik posljednje, revijalne etape vožene od Montgerona do Pariza u dužini od 103 kilometra je Nizozemac Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), on je u posljednjim metrima odolio silovitom naletu iskusnog Nijemca Andrea Greipela (Lotto-Soudal) koji je, čini se, ipak prekasno krenuo u završni sprint. Treće mjesto zauzeo je Norvežanin Edvald Boasson Hagen (Dimension Data).


Ovogodišnji »Tour« odvezla su i oba hrvatska vozača koji su članovi neke od »WorldTour« momčadi, Robert Kišerlovski (Katjuša) i Kristijan Đurasek (UAE Emirates). Kišerlovski je utrku završio na 31. mjestu u ukupnom redoslijedu sa 1:25:25 sati slabijim vremenom od Froomea, dok je Đurasek zauzeo 50. mjesto sa 2:04:53 sata iza pobjednika. U posljednjoj etapi oba naša vozača su ciljem prošli u vremenu pobjednika, Kišerlovski kao 99., a Đurasek kao 111.


Zelenu majicu namijenjenu najboljem sprinteru i točkastu majicu za najboljeg penjača osvojili su vozači iz momčadi Sunweb, Australac Michael Matthews i Francuz Warren Barguil. Obojica su osvojila po dvije etape na ovogodišnjoj utrci i uvjerljivo osvojili natjecanja u tim kategorijama.