Karting

Mladi riječki vozač Matija Jurišić debitirao na utrci Svjetskog prvenstva

Miroslav Krpan



RIJEKA Dvanaestogodišnji riječki kartingaš  Matija Jurišić, član Autokluba »RI autosport«, u Italiji je debitirao na utrkama Svjetskog prvenstva u kartingu. Jurišić je na »WSK Champions Cupu« u Adriji nastupio za talijansku tvorničku momčad »Lenzokart« i u iznimno brojnoj i teškoj međunarodnoj konkurenciji (67 vozača klase OK Junior)  u kvalifikacijama ostvario 51. vrijeme, zaostavši  svega 0.764 sekudi za prvoplasiranim Marokancem Taoufik Samiem iz britanskog tima  »Ricky Flynn Motorsport«. Nakon toga uslijedile su četiri kvalifikacijske utrke u kojima je startao iz 11. reda i u svim vožnjama ostvario je plasman između 21. i 24. mjesta, što mu je u nedjeljnoj kišnoj polufinalnoj vožnji omogućilo start s 32. pozicije A polufinala i borbu za jedno od prvih 17 mjesta, što vode u finalne vožnje.


Izvrsnim startom već nakon prvog kruga naš mladi vozač, jedini hrvatski predstavnik  u konkurenciji 233 vozača iz 35 zemalja, probio se za čak 12 pozicija, u drugom krugu napredovao je za još dvije. No, jedan od natjecatelja tada je izgubio kontrolu nad svojim kartingom i nesretnog Jurišića izbacio  iz utrke u kojoj se barem na trenutak ukazala prilika za pomalo senzacionalan plasman u finale. U izrazito zanimljivoj finalnoj vožnji pobjedu je odnio Britanac  Jewiss Kiern, član švedskog »Ricciardo kart racing teama«. Zanimljivo je da je konačni pobjednik u kvalifikacijama bio bolji od Jurišića svega 142 tisućinke sekunde sa 40.ukupnim vremenom.


– Bilo mi je jako teško jer su svi vozači odlični i jako je teško napredovati – izjavio je Jurišić nakon povratka iz Italije, umoran ali i zadovoljan stečenim iskustvom. – Tek sam se u nedjelju uspio otpustiti i drukčijim načinom vožnje po kiši brzo napredovati. Nažalost, morao sam odustati, ali sam skupio puno iskustva i znam da ćemo morati još puno trenirati da bismo se ravnopravno mogli suprotstaviti suparnicima u ovako teškom natjecanju.




Matija i njegov otac Mario, poznati i trofejni hrvatski automobilist, zadovoljni su podrškom brojnih Matijinih fanova ističući kako su čitavo vrijeme dobivali  puno poruka podrške.