Karting

Mladi Riječanin Matija Jurišić danas nastupa u utrci SP-a: ‘Dat ću sve od sebe’

Miroslav Krpan

Ovo mi je prva utrka Svjetskog prvenstva u kartingu i vidio sam da su svi vozači jako dobri i da će natjecanje biti teško – iskren je Matija Jurišić



RIJEKA Ovog vikenda na talijanskoj stazi Adria počinje ovogodišnji WSK Champions Cup u kartingu, za koji su u pet klasa prijavljena čak 233 vozača iz 35 zemalja svijeta. Među sudionicima je i jedini hrvatski predstavnik, mladi riječki kartingaš Matija Jurišić, član Autokluba »RI autosport«. Bit će mu ovo prvi nastup u ovako značajnoj svjetskoj međunarodnoj karting utrci, nakon zapaženih rezultata ostvarenih prvenstveno na domaćim stazama.


Nakon odrađenih priprema i službenih testiranja dvanaestogodišnji riječki vozač u svojoj će međunarodnoj premijeri nastupiti kao jedan od vozača koji se natječu  pod okriljem talijanske tvornice Lenzokart i  to u novoj klasi OK Junior, premijera koje je također zakazana  upravo za ovo natjecanje i od koje se u stručnim krugovima izuzetno puno očekuje. U klasi OK Junior prijavljena su 73 vozača. Po satnici natjecanja današnji je dan rezerviran za službene treninge i kvalifikacije, a subota za kvalifikacijske utrke. U nedjelju su na programu polufinalne i finalne utrke. O samoj težini natjecanja najbolje govori činjenica da se na službenim testiranjima, što su se održala proteklog vikenda u klasi OK Junior unutar jedne sekunde od najboljeg vremena našlo ukupno 50 vozača. O prvim dojmovima nakon testiranja i treninga na vrhunskoj talijanskoj stazi dugoj 1.302 metra Matija Jurišić kaže:


– Ovo mi je prva utrka Svjetskog prvenstva u kartingu. Do sada smo s Lenzokart racing teamom odradili dva vikenda priprema i vidio sam da su svi vozači jako dobri i da će natjecanje biti teško, jer su već na treninzima svi bili jako brzi. Želim naučiti što više i dati sve od sebe. Sretan sam što sam dobio priliku voziti za Lenzokart, zahvaljujem na prilici, zahvaljujem i svima koji nam daju podršku i pomažu u pripremi ovog natjecanja – kazao je Matija.




Matija Jurišić kartingom se bavi od 2010. godine, uspješni je polaznik prve generacije riječke Karting škole Prelučka legenda, iz koje je u 11 ciklusa tijekom pet godina izišlo 135 mladih vozača od 5 do 16 godina, od kojih se 20-tak danas aktivno bavi karting sportom. Jurišić je u klasi Mini kart 2013. bio viceprvakom, a godinu kasnije  prvakom Hrvatske, da bi u prošloj sezoni u novoj klasi KF3 osvojio naslov viceprvaka. Ovogodišnja je počela izuzetno rano značajnim međunarodnim nastupom na Svjetskom prvenstvu, a po svemu sudeći uz domaće obveze što će uslijediti od svibnja potrajat će do kasne jeseni.