Tribaljski bacač kugle

Marin Premeru: Želim finale SP-a, normu za Rio i onda mogu u moj Tribalj na odmor

KRVAVI RAD SE ISPLATIO – Marin Premeru / Foto D. ŠKOMRLJ

KRVAVI RAD SE ISPLATIO – Marin Premeru / Foto D. ŠKOMRLJ

Josip Šimunić mi je puno pomogao i pokazao da ima dobrih ljudi. Rekao je da ga podsjećam na njega na početku karijere. On mi je motiv više da bacim normu za Rio – kaže Premeru



RIJEKA Marin Premeru nije mogao poželjeti bolji početak sezone. Na prvom natjecanju sezone, 1. svibnja u crnogorskom Baru, tribaljski je atletičar kuglu bacio 20,46 metara, za jedan centimetar premašio normu za Svjetsko prvenstvo, što će se od 22. do 30. kolovoza održati u Pekingu, i uz Sandru Perković postao drugi hrvatski atletičar koji je osigurao nastup na najvećem ovosezonskom ispitu. No, to nije sve. Marin Premeru ove se sezone ustalio na hicima preko  20 metara, o čemu je prošle sezone mogao samo sanjati…


– Sezona je odlično počela, riješio sam svoj prvi cilj, normu za Svjetsko prvenstvo. Norma nije mala, ako zadržim razinu dosadašnjih hitaca mogu se nadati i finalu Pekinga, što bi bilo i više nego odlično. Tako da sam zasad i više nego zadovoljan. U posljednje sam vrijeme imao dosta natjecanja pa se već polako osjeća umor, ali unatoč tome sam se ustalio na hicima preko 20 metara. To je dobar pokazatelj za nastavak sezone, daje mi samopouzdanje da mogu bacati još dalje i do kraja pokazati svoj potencijal – kaže Marin Premeru, koji je nakon jednog kondicijskog treninga u Maksimirskoj šumi znao da će ovo biti njegova sezona. I da je njegov potencijal još jednom prepoznat. Tada mu je, naime, prišao nekadašnji nogometni reprezentativac Josip Šimunić, koji mu je odlučio financijski pomoći u ispunjenju njegovih ciljeva.


Konkurencija


– Joe mi je jako puno pomogao, kao i općina Vinodolska u kojoj sam odrastao, prije svega financijski da se dobro spremim za ljetnu sezonu i ispunim normu za Peking, ali i kao čovjek. Pokazao mi je da ima još dobrih ljudi. Prije smo se poznavali iz viđenja, uvijek smo se pozdravljali kada bismo se vidjeli budući da smo obojica trenirali u Maksimiru, ali da bi mi mogao prići i ponuditi pomoć, o tome sam mogao samo sanjati. Rekao je da me gleda koliko se trudim i mučim te da ga podsjećam na njega na početku njegove karijere, razgovarali smo o načinu treninga, o ciljevima… Joe mi je motiv više da bacim normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru iduće godine. U kontaktu smo iako dosta putuje, bilo mu je drago kada sam mu javio da sam bacio normu za Peking. Nadam se da ću Šimuniću uzvratiti normom za Rio, to mi je najveća želja.



Fran Bonifačić, kadet »Krka«, osvojio je titulu državnoga prvaka u utrci na 100 metara prepone na prvenstvu Hrvatske, što je održano u Zagrebu. Bonifačić je ciljem prošao za 14.50 sekundi, a odličje je osvojio i u skoku udalj u kojem je doskočio do bronce (6,09). Kadet »Krka« bio je i u finalu utrke na 60 metara u kojem je istrčao šesti rezultat (7.78), da je ponovio rezultat iz kvalifikacija (7.57) osvojio bi broncu.Na pobjedničko postolje stali su i atletičari »Kvarnera«, kadet Erik Sluga osvojio je titulu viceprvaka na 300 metara (38.53), dok je mlađa kadetkinja Ani Tadej bila brončana na 80 metara prepone (13.98).Rezultati najuspješnijih atletičara PGŽ-a, kadeti, vis: 5. Damjan Pavičić 160; koplje: 8. Toni Gržić 27,98; 3.000 m: 8. Ivan Vuletić 10:49.74; 300 m prepone: 5. Erik Sluga 43.77. Kadetkinje, dalj: 6. Erika Žikić (svi Kvarner) 4,98; 4×100: 4. Kvarner (Žikić, Šimundić, Jurić, Miškulin) 53.18; 300 m prepone: 6. Iva Polić (Kvarner) 50.75, 8. Andrea Orlić (Krk) 51.32; vis: 4. Dorotea Ferizović 150; kugla: 6. Nea Bagarić 10,99; koplje: 6. Karolina Keretić (Grobnik) 29,11.Mlađi kadeti, vis: 7. Ivan Margetić 135; vortex: 5. Karlo Mance (oba Kvarner) 48,04; 4×60 m: 7. Kvarner (Margetić, Bobanović, Ostojić, Galović) 34.44; dalj: 6. Jakov Galović 4,96. Mlađe kadetkinje, vortex: 7. Veronika Šokota 38,06; 200 m prepone: 5. Ani Tadej (svi Kvarner) 33.20.


Do olimpijske norme mu nedostaju četiri centimetra, a jedna od Marinovih želja je njome okruniti nastup na Svjetskome prvenstvu.


– Najbolje bi bilo normu baciti u Pekingu, ali zašto ne i prije ako budem mogao. Na primjer, na prvenstvu Hrvatske. Konkurencija će biti sjajna, tu su Stipe Žunić, Filip Mihaljević i iskusnik Nedžad Mulabegović. Bit će to odlično natjecanje! Samo da ne bude ozljeda. To je najvažnije.


To ne bi bio prvi hitac Marina Premerua preko 20,50 metara. Prije dvije godine bacio je osobni rekord od 20,59 metara, godinu dana ranije njegova je kugla također letjela preko 20 metara. Prošla je sezona pokvarila prosjek tribaljskoga kuglaša.


Ivanča svima nedostaje


– Jednostavno nisam nikako uspijevao baciti kuglu preko 20 metara. Godina nikako nije bila dobra, ali se nisam predavao. Znao sam da iza takve sezone mora doći dobar rezultat ako budem krvavo radio. I uspio sam. Naporno sam trenirao za ovo.


Marin Premeru posljednje dvije godine radi s naturaliziranim hrvatskim bacačem diska Rolandom Vargom. Njegov je potencijal prepoznao legendarni Ivan Ivančić, koji ga je uvijek tjerao prema naprijed.


– Ivanča nam svima nedostaje, pogotovo meni jer znam da bismo, iako nismo surađivali zadnju godinu njegova života, sad opet bili zajedno. Uz njega sam uvijek dao maksimum, jednostavno je znao kako iz svakog atletičara izvući ono najbolje. Želja mu je bila stvoriti bacača kugle koji će biti u svjetskome vrhu. To je i bio razlog naših nesuglasica i rastanka. Očito nisam bio spreman za tako nešto. Sada znam da bismo Ivanča, Roland i ja bili dobitna kombinacija – kaže nekadašnji juniorski (disk) i mlađejuniorski (disk, kugla) viceprvak svijeta, koji sada ima samo jedan cilj, Svjetsko prvenstvo u Pekingu.


– Želja mi je plasman u finale, bio bi to moj prvi finale velikoga natjecanja. I norma za Rio. Onda napokon mogu kući u moj Tribalj na odmor.