Posao težak 2 milijarde dolara

Magic Johnson i partneri postali vlasnici legendarnih “Dodgersa”

Hina

Dva milijarde dolara novi je rekord isplaćen za vlasništvo nad nekom sportskom momčadi u SAD-u. Dosadašnji rekord iznosio je 1.1 milijardu dolara, koliko je 2009. godine platio trgovac nekretninama Steven Ross kako bi kupio NFL momčad Miami Dolphinse



Skupina investitora predvođena legendarnim košarkašem Earvinom “Magicom” Johnsonom (52) dogovorila je kupovinu slavnog bejzbolskog kluba Los Angeles Dodgersa za dvije milijarde dolara, objavio je dosadašnji vlasnik Frank McCourt.


Dva milijarde dolara novi je rekord isplaćen za vlasništvo nad nekom sportskom momčadi u SAD-u. Dosadašnji rekord iznosio je 1.1 milijardu dolara, koliko je 2009. godine platio trgovac nekretninama Steven Ross kako bi kupio NFL momčad Miami Dolphinse. U MLB-u dosadašnji rekord iznosio je 845 milijuna dolara koliko je platila obitelj Rickets za kupnju Chicago Cubsa 2009.


Posao je dogovoren samo nekoliko sati prije no što su Dodgersi, koji se nalaze u stečaju, trebali biti prodani na dražbi.




Novi vlasnik Dodgersa bit će investicijska banka Guggenheim Partners, a izvršni direktor Guggenheim Capitala Mark R. Walter će biti kontrolni partner vlasničke grupacije.


Uz Magica i Walter, novi vlasnici Dodgersa su i bivši šef filmskih studija u Hollywoodu Peter Guber, nekadašnji predsjednik druge MLB momčadi Washington Nationalsa Stan Kasten i predsjednik Guggenheim Partnersa Todd Boehly.


Magic je po završetku igračke karijere bio manjinskim vlasnikom Los Angeles Lakersa, za koje je igrao u NBA ligi, a potom je pokrenuo vlastitu tvrtku koja je vlasnik nekoliko kino-dvorana, salona za zdravlje i drugih nekretnina.


“Oduševljen sam što sam postao dio Dodgersa i namjeravam nastaviti s radom na odličnim temeljima koje je postavio Frank McCourt kako bi se Dodgersi vratili na vrh popularnosti u sportskom Los Angelesu”, objavio je Magic Johnson.


Dodgersi su pokrenuli stečajni postupak u lipnju prošle godine, godinu dana nakon što se dosadašnji vlasnik Frank McCourt razveo od supruge Jamie. Ta rastava je dovela do sukoba oko vlasništva nad Dodgersima, a sud je presudio kako Jamie McCourt mora biti isplaćeno 130 milijuna dolara na osnovu njezinog udjela u vlasništvu momčadi.