Vertikala

MARKO CVIJANOVIĆ: Ima li vječnost rok trajanja?

Marko Cvijanović

Zlatko Dalić/Foto Arhiva NL

Zlatko Dalić/Foto Arhiva NL

Koliko god zadužili Hrvatsku, Dalić i društvo u nastavku tekućeg kvalifikacijskog ciklusa ne smiju kompromitirati ugled aktualnih svjetskih viceprvaka i vječnim kritičarima dati povoda da se zapitaju ima li vječnost rok trajanja.



Hrvatska nogometna reprezentacija polovičnim je učinkom otvorila kvalifikacijski ciklus za Europsko prvenstvo iduće godine, u prvim dvjema utakmicama tijesno je pobijedila Azerbajdžan (2:1) i tijesno izgubila od Mađarske (1:2). Pritom je prvi put poslije epohalnog dostignuća u Rusiji sišla s velike pozornice i počela igrati takozvane »male« utakmice. Male ne zbog podcjenjivanja protivnika u skupini (Azerbajdžan, Mađarska, Wales, Slovačka), već zbog poznatog sindroma najuspješnije generacije u povijesti hrvatskoga nogometa.


– Sada će na kušnji biti naš poznati mentalitet. Svi će biti motivirani protiv nas i gaziti, a mi ćemo po onoj našoj staroj »lako ćemo« i onda opet biti u problemima. Uvijek može doći do promjena u našoj prirodi i glavama, ali bojim se da smo takvi rođeni… Kredit? Nemamo puno kredita. Španjolci, Nijemci i Talijani bili su na krovu svijeta pa su poslije pali k’o kruške. Bit će teških dana, kritika u medijima, ali s tim se moramo nositi…


Andrej Kramarić bio je u pravu kad je na ovim stranicama najavljivao početak nove natjecateljske sezone »kockastih« koji su utakmicama protiv Azerbajdžana i Mađarske pristupili baš onako kako je govorio golgeter Hoffenheima, jedan od rijetkih hrvatskih igrača koji je na otvaranju kvalifikacija za EURO 2020. bio na optimalnoj razini. Odmah da bude jasno, Dalić nije ni bolji ni lošiji trener no što je to bio u Rusiji. Problem je uvijek isti, da su Mađarska i Hrvatska igrale u skupini EURO-a, a ne kvalifikacija za EURO, hrvatski igrači na terenu bi izgledali sasvim drukčije. Vjerojatno bi i konačni rezultat bio drukčiji. Toliko o općem dojmu.




Poslije poraza od Francuske (1:4) u finalu Svjetskog prvenstva Hrvatska je u rezultatskom smislu doživjela uspone i padove, a njezine su izvedbe varirale od katastrofalnih (Španjolska, Elche, 0:6) do dopadljivih (Španjolska, Zagreb, 3:2). Koliko god izražene bile amplitude u igri »kockastih«, ono što najviše mora brinuti Dalića u postmundijalskom razdoblju jest potpuno drukčiji obrambeni gard momčadi koja je veliki uspjeh u Rusiji u prvom redu gradila na kompaktnom središnjem bloku. Hrvatska je danas puno ranjivija, a momčad sve teže drži raspored i prima jeftine golove na postavljenu obranu, što znači da se nešto značajno u igri Dalićeve momčadi mora promijeniti da Hrvatska opet ne bi dovodila u pitanje nastup na velikom natjecanju. Olakotna je okolnost što je UEFA sustave izlučnih natjecanja osmislila po mjeri najvećih. Dok traje prvi susret s kritikama momčadi koja je zauvijek zadužila hrvatski nogomet osvajanjem ruskog srebra, valja znati da sustav sve manje nudi najcrnji scenarij.


Kroz osnovne kvalifikacije svoje će mjesto na EURO-u izboriti dvadeset reprezentacija, još četiri zahvaljujući rezultatima u Ligi nacija i doigravanju u ožujku iduće godine. Propozicije nalažu da iz svakog od četiri jakosna razreda Lige nacija po četiri najbolje reprezentacije kroz polufinale i finale doigravanja mogu u spomenutom terminu izboriti plasman na EURO. Međutim, ako se pojedina reprezentacija već plasirala kroz osnovne kvalifikacije, onda svoje mjesto u doigravanju prepušta izabranoj vrsti koja je završila iza nje u poretku određene jakosne grupe u Ligi nacija. To znači da Hrvatska može izgubiti sve utakmice u nastavku kvalifikacijskoga ciklusa i svejedno otići na EURO.


Naime, u A razredu Lige nacija igralo je dvanaest najjačih europskih reprezentacija (Francuska, Njemačka, Nizozemska, Poljska, Italija, Portugal, Island, Švicarska, Belgija, Španjolska, Engleska, Hrvatska) i velika većina će kroz osnovne kvalifikacije izboriti izravni plasman na europsku smotru (po dvije prvoplasirane momčadi u svakoj skupini). Taman da četiri prethodno spomenute reprezentacije zakažu u tekućem kvalifikacijskom ciklusu, ipak će sve momčadi iz A razreda Lige nacija dobiti priliku izboriti EURO u dodatnim kvalifikacijama. Tu privilegiju može čak zaslužiti i neka reprezentacija iz Lige B pod uvjetom da devet ili više momčadi iz elitnog razreda izbori izravni plasman na EURO. Nema, dakle, nikakve drame.


Zlatko Dalić ipak ne spava mirno dok se prvi put susreće s bolnim razdobljem u životu hrvatske reprezentacije. Poput svojih prethodnika koji poslije nastupa na velikim natjecanjima najčešće nisu dočekali kraj burnih kvalifikacijskih ciklusa. Koliko god zadužili Hrvatsku, Dalić i društvo u nastavku tekućeg kvalifikacijskog ciklusa ne smiju kompromitirati ugled aktualnih svjetskih viceprvaka i vječnim kritičarima dati povoda da se zapitaju ima li vječnost rok trajanja.