Nije više mogao

Legendarni Norvežanin u suzama završio nevjerojatnu karijeru i otkrio dugo skrivanu tajnu

Hina

Ole Einar Bjoerndalen, REUTERS

Ole Einar Bjoerndalen, REUTERS

Bjoerndalen je nastupio na šest ZOI osvojivši 13 medalja pri čemu osam zlata, uz četiri srebra i jednu broncu



Legendarni norveški biatlonac Ole Einar Bjoerndalen (44), koji je u karijeri osvojio čak 13 olimpijskih medalja, objavio je odlazak u ‘sportsku mirovinu’ nakon 25 godina uspješne karijere.


»Moja motivacija je nezaustavljiva. S veseljem bi nastavio karijeru još nekoliko godina, međutim bila je ovo moja posljednja sezona,« kazao je Bjoerndalen na rubu suza na novinarskoj konferenciji u Oslu.


Jedan od najvećih olimpijaca svih vremena otkrio je kako ima problema sa srčanom aritmijom koja se pojavila ove sezone. Srčani problemi bili su strogo čuvana tajna, čak i za njegove prijatelje.




»Imao sam vrhunsku liječničku pomoć i dobro sam reagirao na liječenje, ali uvijek sam bio u zaostatku i pokušavao sam to nadoknaditi,« kazao je 44-godišnji Norvežanin koji ove sezone nije imao bolji plasman od 12. mjesta.


Bjoerndalen je nastupio na šest ZOI osvojivši 13 medalja pri čemu osam zlata, uz četiri srebra i jednu broncu. Debitirao je na ZOI u Lillehammeru 1994. godine, a njegove posljednje ZOI bile su one u Sočiju prije četiri godine. Na nedavnim Igrama u Pjongčangu nije nastupio jer nije zadovoljio kriterije svoje reprezentacije za nastup u Južnoj Koreji.


U povijesti zimskih olimpijskih igara od njega je uspješnija tek norveška nordijka Marit Bjoergen koja je osvojila 15 medalja pri čemu osam zlata. Bjorndalen je u ostvario i nevjerojatnih 95 pobjeda u Svjetskom kupu, te osvojio 45 medalja na svjetskim prvenstvima pri čemu 20 zlata.


»Njegovi rezultati su čudesni, no još je impresivniji podatak kako je ‘trajao’ više od 20 godina. To je ekstremno. Većina ih ima karijeru koja traje oko 10 godina, ali Ole Einar je bio dobar više od 20 godina,« smatra bivši nordijac, a danas uspješni tv komentator Torgeir Bjorn.


Bjoerndalen je godinama govorio kako se neće baviti trenerskim poslom nakon završetka karijere, međutim čini se kako se predomislio.


»Posljednjih godina primio sam neke ponude, ali sada ih je malo više. Međutim, to je prirodno kada stariš i imaš neko iskustvo. Nadam se da netko može imati koristi od toga,» kazao je.


Bjoerndalen je od 2006. do 2012. bio u braku s bivšom belgijskom biatlonkom Nathalie Santer, a od srpnja 2016. je u braku s bjeloruskom biatlonkom Darjom Domračevom.