Mlada riječka skijašica

Lana Zbašnik: Potajno se nadam prvom nastupu u Svjetskom kupu

Zlatko Horvat

Ako se ne budem dobro osjećala, onda radije ne bih nastupila. Ne bih željela voziti, a da ne budem dobra. Ovi treninzi pokazuju da mi veleslalom dobro ide, popravlja se i slalom – kaže Lana



RIJEKA Lana Zbašnik, 16-godišnja riječka skijašica i članica hrvatske B reprezentacije, dobitnica je nagrade Dražen Petrović u kategoriji najveće nade hrvatskog sporta HOO-a za 2015. godinu. Prvo mjesto u veleslalomu na Trofeju Topolino, neslužbenom Svjetskom prvenstvu za mlađe uzraste, bio je povod za nagradu, ali Lana je tom pobjedom samo zaokružila seriju uspjeha u kadetskom uzrastu, pobijedivši na četiri najveće utrke – Loka Pokalu, Topolinu, Pinocchiju i Val d’Isereu.


– Zadovoljna sam, osvojila sam sve što sam mogla. Taj Topolino je došao kao točka na »i« – kaže Lana Zbašnik.


No, jasno je da uspjesi ne padaju s neba, zato Riječanka posljednjih tjedana skija. Dvije su tradicionalne baze u ovom razdoblju za hrvatske repreezentativce, najprije švicarski Zermatt ispod Matterhorna, šestog najvišeg vrha Europe (4.478 metara), pa austrijski Hintertux ispod nešto nižeg vrha Olperer (3.476).




– Meni je ljepša staza u švicarskom Zermattu, ali sve skupa bolje je u Hintertuxu. I vrijeme je prošlog tjedna bilo super. Malo je bilo lošije u prva četiri dana, ali kasnije se popravilo. Poslije ljeta bili smo dva tjedna na Zermattu, a sada smo dva tjedna u Hintertuxu. Vraćamo se na desetak dana, a nakon toga opet idemo na snijeg.


Nova ekipa


Ida Štimac je lani bila dobitnica iste nagrade, što je za obje obaveza više.


– Nisam niti znala da ću dobiti nagradu. Bilo mi je drago kada sam saznala. Nažalost, nisam mogla doći po nagradu, bila sam u Zermattu.


Lana je s proljećem zatvorila poglavlje zvano dječje skijanje. Kreće lov na FIS bodove, što znači početak od – nule.


– Složena je nova ekipa, čiji je glavni trener Mirko Kvastek. Ima nas sedam, ali nije se puno toga promijenilo budući da smo prošle sezone svi bili u dječjoj reprezentaciji. Dakle, Ida Štimac, Luka Krsmanović, Williams Vukelić, Istok Rodeš, Elias Kolega, Samuel Kolega i ja. Ne znam kako ćemo i što voziti. Ida je još u dječjem skijanju, ona će voziti svoje utrke, a malo biti predvozačica na našim utrkama. Mi ćemo se razilaziti po utrkama, ali i nalaziti. Bit će zanimljivo, u svakom slučaju.


Budući da je prošle sezone Lana bila predvozačica na Zlatnoj lisici u veleslalomu, možda se može očekivati i neki nastup u Svjetskom kupu! Trener Mirko Kvastek bio je zadovoljan njezinom vožnjom na Pohorju, Lana je bila 4.19 sekundi sporija od Anne Fenninger. Nije loše za nekog s tada 15 godina.


– Potajno se nadam Svjetskom kupu! Voljela bih nastupiti, ali ako ne bude dobre forme, ako se ne budem dobro osjećala, onda radije ne bih nastupila. Ne bih željela voziti, a da ne budem dobra. Ovo treninzi pokazuju da mi veleslalom dobro ide, popravlja se i slalom.


Škola


Janica Kostelić je jedna i jedina. No, Lana je na njezinom tragu po trofejima u dječjem skijanju.


– Znam da se moram još puno truditi. Svašta bih željela ostvariti u skijanju, biti jako dobra u Svjetskom kupu, željela bih osvojiti olimpijsku medalju…


Zato nema jutarnjeg izležavanja, u 7 ili 7.15 sati je ustajanje, čak nije ni rano za treninge na glečeru.


– Ovaj put je ustajanje u normalno vrijeme. Skijamo do ručka koji je u 14 sati, nakon toga odmor pa »suhi« trening u 17 sati.


Uz Lanu je ostao trener Mirko Kvastek, koji je jedne sezone bio i serviser Ane Jelušić.


– Ostao je uz mene. Najbolje me poznaje. Morala sam ga nagovarati pa sada svako malo moram slušati da je preuzeo reprezentaciju zbog mene, ha, ha… – dodaje učenica drugog razreda Prve riječke hrvatske gimnazije.


Vjerovali ili ne, uči se i u Hintertuxu.


– Učila sam nešto, ali tješila sam se da je štrajk u školama pa da ne moram učiti.