Ispisao povijest

Kostelić četvrti put pokorio Kitzbuehel: Pobjeda u kombinaciji, u slalomu treće mjesto

Hina

Kosteliću je to prva ovosezonska pobjeda u Svjetskom kupu, a ukupno 25. u karijeri. Također, ovo mu je četvrta uzastopna pobjeda u kombinaciji u Kitzbuehelu



KITZBUEHEL – Austrijski skijaš Marcel Hirscher pobijedio je u slalomu Svjetskog kupa u Kitzbuehelu, dok je Ivica Kostelić bio treći (+0,93), ali je slavio u kombinaciji za koju se je bodovao današnji slalom i jučerašnji spust, pa je danas osvojio ukupno 160 bodova. Drugi u slalomu bio je Nijemac Felix Neureuther (+0,77).


Kosteliću je to prva ovosezonska pobjeda u Svjetskom kupu, a ukupno 25. u karijeri. Također, ovo mu je četvrta uzastopna pobjeda u kombinaciji u Kitzbuehelu.


Drugi hrvatski predstavnik Dalibor Šamšal nije uspio izboriti ulazak među 30 najboljih, odnosno plasman u drugu vožnju. Šamšal je bio 36. sa zaostatkom od 2 sekunde i 32 stotinke. Do ulaska u drugu vožnju dijelilo ga je 60 stotinki.





Pobjedom u kombinaciji u Kitzbuehelu najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić stigao je do 25. trijumfa u Svjetskom kupu.


Bila je to njegova prva pobjeda ove sezone, ali i četvrta uzastopce u kombinaciji u Kitzbuehelu što nije uspjelo niti jednom skijašu u povijesti. Ukupno je ostvario 14 pobjeda u slalomu, devet u kombinaciji pri čemu pet u super-kombinaciji, a četiri u klasičnoj, te po jednu pobjedu u superveleslalomu i paralelnom slalomu.


Prvu pobjedu u Svjetskom kupu Ivica je ostvario 25. studenog 2001. u slalomu u Aspenu, a prije današnjeg slavlja na Ganslernu zadnju pobjedu je ostvario u veljači prošle godine u superkombinaciji u ruskoj Krasnaja Poljani.


SVE POBJEDE IVICE KOSTELIĆA


2001


25. studenog – Aspen (slalom)


2002


13. siječnja – Wengen (slalom)


9. ožujka – Flachau (slalom)


16. prosinca – Sestriere (slalom)


2003


5. siječnja – Kranjska Gora (slalom)


12. siječnja – Bormio (slalom)


15. prosinca – Madonna di Campiglio (slalom)


2006


10. prosinca – Reiteralm (super-kombinacija)


2008


22. prosinca – Alta Badia (slalom)


2010


17. siječnja – Wengen (slalom)


24. siječnja – Kitzbühel (kombinacija)


2011


2. siječnja – Munchen (paralelni slalom)


9. siječnja – Adelboden (slalom)


14. siječnja – Wengen (super-kombinacija)


16. siječnja – Wengen (slalom)


21. siječnja – Kitzbühel (super G)


23. siječnja – Kitzbühel (kombinacija)


30. siječnja – Chamonix (super-kombinacija)


8. prosinca – Beaver Creek (slalom)


21. prosinca – Flachau (slalom)


2012


13. siječnja – Wengen (super-kombinacija)


15. siječnja – Wengen (slalom)


22. siječnja – Kitzbühel (kombinacija)


12. veljače – Krasnaja Poljana (super-kombinacija)


2013.


27. siječnja – Kitzbühel (kombinacija)



Današnji slalom imao je neobičnu uvertiru, budući da je Međunarodni skijaški savez (FIS) oduzeo pravo na postavljanje staze za prvu vožnju hrvatskom treneru Anti Kosteliću uz objašnjenje da je postavio »nemoguće tešku stazu«. Direktor FIS utrka Guenter Hujara prvo je naložio Anti Kosteliću da promijeni postav staze i ublaži težinu prve slalomske vožnje, a kada je Kostelić to odbio, oduzeo mu je pravo postavljanja prvog »laufa«. Hujara je Kostelićev postav staze nazvao »nemogućim egzibicionizmom«. Direktor hrvatske alpske reprezentacije Vedran Pavlek ogorčen je potezom FIS-a.