SP - šah

Kineskinja Zhongyi Tan u finalu

Hina

NL arhiva

NL arhiva



TEHERAN Nakon doigravanja ubrzanim, pa brzopoteznim tempom Kineskinja Zhongyi Tan plasirala se u finale Svjetskog prvenstva u kojem će se u meču od 4 partije boriti s Ukrajinkom Annom Muzičuk za naslov najbolje svjetske šahistkinje.


Doigravanje je bilo doista dramatično, a Indijka Dronavalli Harika ispala je na tragičan način izgubivši dvoboj ukupnim rezultatom 5:4. U prvoj seansi, u igri na 25 minuta uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza, Harika je najprije u minijaturi od samo 17 poteza zabilježila pobjedu, ali onda nije uspjela održati nešto slabiju skakačku završnicu.


U drugoj seansi, u igri na 10 minuta, Indijka je u prvoj partiji upropastila i čak izgubila nadmoćnu poziciju, ali je u drugoj partiji iskoristila vrlo slabu igru suparnice u završnici i dobila s topom i lovcem protiv dame. U prvoj brzopoteznoj partiji, u igri na 5 minuta uz dodatak od 3 sekunde poslije svakog odigranog poteza, Harika je opet propustila pobjedu i na kraju tek remizirala u završnici s raznobojnim lovcima i dva pješaka više.




I uzvratna brzopotezna partija završena je remijem, pa je odluka o finalistici pala u posljednjoj »smrtnoj« brzopoteznoj partiji s vremenskim hendikepom (5 protiv 4 minute). Igrajući sa bijelim figurama i minutom više Harika je dočekala jedan previd suparnice i osvajanjem središnjeg pješaka postigla lako dobivenu poziciju.


No, u realizaciji je potpuno zakazala i Kineskinja je redukcijom materijala postigla jednaku damsku završnicu i na kraju čak dobila jer je Indijka prekoračila dopušteno vrijeme.


Sutra je dan odmora, a onda slijedi meč od 4 partije za naslov svjetske prvakinje između Anne Muzičuk i Zhongyi Tan.