Jedrenje

KULTNA REGATA Wild Oats XI kažnjen, Comanche novi pobjednik

Hina

REUTERS

REUTERS

Posada Wild Oatsa XI je već proslavila rekordnu devetu pobjedu kada je regatni odbor odlučio uvažiti protest jedrilice Comanche, čime je pobjednik kažnjen s jednim satom dodatka na ukupno vrijeme, a novi laureat je Comanche, jedrilica izgrađena u SAD-u po francuskim nacrtima



Australska jedrilica Wild Oats XI ipak nije pobjednik i novi rekorder jedne od najtežih jedriličarskih regata koja se 73. put jedrila od Sydneya do Hobarta na Tasmaniji.


Wild Oats XI sa skiperom Markom Richardsom je 628 nautičkih milja (1,163 km) između Australije i Tasmanije prošao za jedan dan, osam sati, 48 minuta i 50 sekundi, što je više od četiri sata brže od rekorda kojeg je prošle godine postavila jedrilica Perpetual LOYAL koja je ostvarila vrijeme jedan dan, 13 sati, 31 inuta i 20 sekundi.


Posada Wild Oatsa XI je već proslavila rekordnu devetu pobjedu kada je regatni odbor odlučio uvažiti protest jedrilice Comanche, čime je pobjednik kažnjen s jednim satom dodatka na ukupno vrijeme, a novi laureat je Comanche, jedrilica izgrađena u SAD-u po francuskim nacrtima. Već na samom startu u Sydneyu golemi i skupocjeni Wild Oats XI je nepropisno presjekao rutu Comanchea, koji je izbjegao sudar, a njegova posada odmah dignula crvenu zastavu protesta.




Comanche je inače vodio sve do samog ulaska u Hobart, kada ga je prestigao 31-metarski Wild Oats XI, koji je pod idealnim uvjetima jedrio brzinom od preko 30 čvorova.


Na startu ove regate, koja se još od 1945. godine tradicionalno jedri od Sydneyja do luke Hobart na otoku Tasmanija, okupila su se 103 broda. Posebnost utrke, koja se svake godine održava dan poslije Božića, su teški uvjeti na moru, pogotovu u zloglasnom prolazu Bass gdje su u ovo doba godine stvaraju nevere s ogromnim valovima.


U prolazu Bass je 1998. život izgubilo šest jedriličara, a desetak je jerilica potopljeno, a nakon te tragedije organizatori su uveli rigoroznija pravila sudjelovanja na utrci.